Αύξηση 25% στην εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο
Νέα αύξηση κατά 25% σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, καθώς πιέζεται η ρευστότητα εν όψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA περιορίστηκε αισθητά το 2014 σε σχέση με το 2013.
Νέα αύξηση κατά 25% σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, καθώς πιέζεται η ρευστότητα εν όψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η συνολική ρευστότητα που είχαν αντλήσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 56,04 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου από 44,85 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA περιορίστηκε αισθητά το 2014 σε σχέση με το 2013.
Ειδικότερα, για το σύνολο του 2014 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον δανεισμό της ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκε, κατά 17 δισ. ευρώ, στα 56 δισ. ευρώ από 73 δισ. ευρω που ήταν το 2013.
Επισημαίνεται ότι για το σύνολο του 2014 ο δανεισμός των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας – τον ELA – ήταν πρακτικά ανύπαρκτος (μόνο 1 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως ολόκληρο το 2013 οι τράπεζες μέσω του ELA είχαν δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στο… ρελαντί η ανανέωση των αθηναϊκών συγκοινωνιών
- Αξιοποίηση δασικών εκτάσεων υπό προϋποθέσεις
- Ενοίκια: Τριπλή ενίσχυση φέτος για 50.000 δημόσιους λειτουργούς
- «Σ’ αγαπώ, πατέρα, αλλά μισώ όσα εκπροσωπείς»: Από την ελίτ στον IRA η «περήφανα ένοχη» Ρόουζ Ντάγκντεϊλ
- Το φιλμ Electroma των Daft Punk γιορτάζει 20 χρόνια ζωής
- Είναι ο ναρκισσισμός… κληρονομικός;
- «Πόλεμος» για το φαράγγι της Σαμαριάς
- Δημοσκόπηση: Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι, ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν, αν δεν επιτευχθεί αυτονομία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442