Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκβιάζεται ο διάλογος για το Κυπριακό καταγγέλλει ο Ν.Αναστασιάδης

Εκβιάζεται ο διάλογος για το Κυπριακό καταγγέλλει ο Ν.Αναστασιάδης

Η έκθεση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής, κατάγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου» δήλωσε. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η έκθεση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής, κατάγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποκαλυπτική συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου MEGA.

Δηλαδή, εξήγησε, «να γίνουν συνεταίροι οι Τουρκοκύπριοι στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και της επιλογής του σχεδίου Β’, όπως μας απειλούν και η άρνησή μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του γγ του ΟΗΕ «απαράδεκτο κείμενο», το οποίο -όπως είπε- «όντως υπενθυμίζει το 2004», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι έλαβε στη Νέα Υόρκη, τόσο από τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τον Τζον Κέρι, και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακόμα και τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στον διάλογο, όπως είχε καθοριστεί και με ημερήσια διάταξη κεφαλαίων, τα οποία διάλεγε η μια πλευρά για να γίνει η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

«Πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου -είναι η πρώτη φορά που το λέγω, αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της- ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη τον Οκτώβριο η πρώτη NAVTEX. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας, που όλως αιφνίδια θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είναι αδιανόητο, τόνισε, να αναγνωρίζουν την παρανομία, αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε έναν διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να λυθούν οι διαφορές.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο πως θα αποδεχόταν και την οποιαδήποτε λύση, επειδή είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενημέρωση Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση από μέρους της Τουρκίας, παράνομα, οδηγίας προς ναυτιλλόμενους για περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενημέρωσε, επίσης, για την πρωτοβουλία του η οποία αποσκοπούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών και για την οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Γιούνκερ, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και επαναβεβαίωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024