Με σκίτσα στο φέρετρο το «αντίο» σε σκιτσογράφο του Charlie Hebdo
Με σκίτσα πάνω στο φέρετρό του αποχαιρέτησαν οι φίλοι του έναν από τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, τον Μπερνάρ Βερλάκ, γνωστό ως Τινιού, ο οποίος κηδεύθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι. Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και τελετή στη μνήμη του Ζορζ Βολίνσκι, ο οποίος πρόκειται να αποτεφρωθεί, καθώς και οι κηδείες μίας δημοσιογράφου και ενός αστυνομικού που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.
Με σκίτσα πάνω στο φέρετρό του αποχαιρέτησαν οι φίλοι του έναν από τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, τον Μπερνάρ Βερλάκ, γνωστό ως Τινιού, ο οποίος κηδεύθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι.
Ο σκιτσογράφος σκοτώθηκε κατά την επίθεση των τρομοκρατών στα γραφεία της εφημερίδας.
Πριν τη μεταφορά του στο διάσημο νεκροταφείο του Παρισιού Περ Λασέζ, διοργανώθηκε τελετή μνήμης όπου οι φίλοι του ζωγράφισαν πάνω στο φέρετρό του διάφορα σκίτσα.
Μάλιστα, η συνάδελφος του σκιτσογράφου Κορίν Ρέι, τον περιέγραψε ως «τον βασιλιά των αστείων». «Το περιοδικό μας θα ζήσει, θα είναι ένα διαφορετικό περιοδικό» είπε. «Δεν φοβόσουν ποτέ, Τιτί μου» είπε «και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φοβηθούμε ούτε εμείς».
Από την κηδεία του Τινιού στο Μοντρέιγ, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά είπε ότι οι νεκροί σκιτσογράφοι ήταν «οι φύλακες άγγελοι, αυτοί που πρόσεχαν για να εξασφαλίσουν ότι η δημοκρατία λειτουργεί».
«Μπορούμε να σκιτσάρουμε τα πάντα, ενός προφήτη περιλαμβανομένου, επειδή στη Γαλλία, τη χώρα του Βολταίρου και της ασέβειας, έχουμε το δικαίωμα να κοροϊδεύουμε όλες τις θρησκείες» είπε η υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Τινιού έγραφε για τον γαλλικό Τύπο από το 1980, είχε συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και ήταν τακτικός συνεργάτης του «Charlie Hebdo». Είχε καλύψει με την πένα του πολλές διαφορετικές δίκες για λογαριασμό του σατιρικού εντύπου. Τα σκίτσα του από τη δίκη του κορσικανού αυτονομιστή Ιβάν Κολονά είχαν κυκλοφορήσει στη συνέχεια σε άλμπουμ που έλαβε το βραβείο France-Info το 2009.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και τελετή στη μνήμη του Ζορζ Βολίνσκι, ο οποίος πρόκειται να αποτεφρωθεί.
Η κόρη του Βολίνσκι, Έλσα, είπε ότι τα ιδανικά του θα εξακολουθούν να ζουν. «Αρχίζω τώρα και καταλαβαίνω ότι λείπει» είπε. «Αλλά όπως έχω πει και πριν, σκότωσαν έναν άνθρωπο και όχι τα ιδανικά του. Επομένως, είμαστε εδώ. Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Charlie Hebdo» τόνισε.
Δεκάδες άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία της δημοσιογράφου Έλσα Καγιάτ και του Φρανκ Μπινσολαρό, αστυνομικού που ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια του εκδότη του Charlie Hebdo.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Amazon: Συμφωνία με ιταλικά συνδικάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων
- UEFA: Λιγότερο VAR ζήτησε ο Ροσέτι από τους αρχιδιαιτητές των κορυφαίων πρωταθλημάτων
- Συνομιλίες Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ για την ειρήνη και με τον αμερικανό πρέσβη του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο
- Υπερτουρισμός, εξευγενισμός και στεγαστική κρίση: Το Airbnb είναι το σύμπτωμα, όχι η ασθένεια
- Ολίβια Ροντρίγκο: Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι «υπέρ της ζωής» αλλά «υπέρ του ελέγχου»
- Νίστρουπ: «Να κερδίσουμε και τα δύο παιχνίδια με την Πάκσι»



