Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Βενιζέλος: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται» ανέφερε από το Ηράκλειο, σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εν πάση περιπτώσει ευρύτατης συνεργασίας με κορμό το πρώτο κόμμα, σημειώνοντας ότι θα συνεργαζόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον όρο να εφαρμόσει εθνική στρατηγική και όχι το δικό του πρόγραμμα.

«Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται» ανέφερε απόψε από το Ηράκλειο, σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εν πάση περιπτώσει ευρύτατης συνεργασίας με κορμό το πρώτο κόμμα, σημειώνοντας ότι θα συνεργαζόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον όρο να εφαρμόσει εθνική στρατηγική και όχι το δικό του πρόγραμμα. Συμπλήρωσε ωστόσο «Εμείς δεν κάνουμε καλλιστεία. Εμείς κάνουμε εθνική πολιτική. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία το ποιος θα είναι τρίτο κόμμα, τρίτη εντολή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Έχω ζήσει και εγώ την εποχή που ο κόσμος μας λάτρευε, μας τιμούσε με τη φιλία του. Αλλά τα έφερε, όπως είπα και προηγουμένως, η μοίρα έτσι ώστε αυτό το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών, των τομών, των ελπίδων, το ΠΑΣΟΚ που πήρε το επίπεδο του Έλληνα και το ανύψωσε, το ΠΑΣΟΚ που έδωσε δουλειές, προοπτική, ασφάλεια, αξιοπρέπεια, το ΠΑΣΟΚ του εθνικού, του πολιτικού και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού, το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, το ΠΑΣΟΚ που έδωσε στην Ελλάδα τη λάμψη που της άξιζε στον κόσμο, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, αυτό το ΠΑΣΟΚ, με τίτλους τιμής, να κληθεί να σηκώσει το 2010 ένα ασήκωτο ιστορικό βάρος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού είπε «ξέρω ότι μίκρυνε η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ότι «πάνω στους δικούς μας ώμους, αλλά και πάνω στους ώμους των λαθών και των παραλείψεων και των αντιφάσεών μας, κάποιοι οικοδόμησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία, άδραξαν την ευκαιρία να δημαγωγούν, να λαϊκίζουν, να λένε ανεύθυνα και εύκολα πράγματα, και είδαμε ένα μικρό κόμμα ριζοσπαστικό της κομμουνιστικής αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται ξαφνικά το όχημα με το οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκεια του δικού μας κόσμου, της βάσης του ΠΑΣΟΚ».

Ακόμη αναφέρθηκε στο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που εφαρμόζεται πιλοτικά, τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι έργο ΠΑΣΟΚ με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Είναι το αίμα και ο ιδρώτας των βουλευτών και των στελεχών μας».

Επίσης, μίλησε για «σκύλευση πάνω στο ΠΑΣΟΚ» στις εκλογές του 2012, προσθέτοντας ότι «μας πήγαν στις δεύτερες εκλογές και αντέξαμε. Και πάλι θέλαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φυσικά το πιο απλό ήταν να μείνει στην ευκολία της αντιπολίτευσης».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δημοκρατίας, θεσμών, δικαιωμάτων δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας.

«Εμείς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από το Μνημόνιο, να την πάμε στην ουσιαστική ισοτιμία μέσα στην Ευρωζώνη και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις σκέφτονται αν θα ζητήσουν παράταση έξι μηνών ή ενός έτους.

Εξάλλου αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την πρόθεση του να συνεργαστεί μαζί του υπό τον όρο να εφαρμόσει εθνική στρατηγική και όχι το δικό του πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο λαός θα αντιδράσει, το ΠΑΣΟΚ τρίτη λύση, τρίτη εντολή, τρίτος πόλος. Εγγυητής της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας».

Ατομικό το κόμμα Παπανδρέου

Ατομικό κόμμα χαρακτήρισε για άλλη μία φορά από το Ηράκλειο το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης λίγο πριν από την κεντρική του ομιλία.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολούθησε. Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαιτέρες αναφορές στην Κρήτη στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου με το νησί λέγοντας όμως ότι πως οι Κρητικοί μπορούν να ξεχωρίσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Γιώργο Παπανδρέου, που είναι επικεφαλής ενός νέου ατομικού κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος αφού αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας κι ευρύτερης συνεργασίας. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουμε την προσπάθεια αλλά όχι για να στηρίξουμε το πρόγραμμά του αλλά για την εθνική στρατηγική» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας παράλληλα ότι «εμείς δεν κάνουμε καλλιστεία, αλλά πολιτική».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε τις επαφές του με τοπικά στελέχη με συνάντηση με εκπροσώπους των Ακτιβιστών Κρήτης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά κι στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχοντας σειρά συναντήσεων.

Νωρίτερα και απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Νέας Κρήτης» και στο αν «Επιμένετε στην ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και ζητήσει τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με «όρους ΣΥΡΙΖΑ», θα το κάνετε;» ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Επιμένω σταθερά σε όσα ζητούσαμε ήδη από το 2012: Κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν ή λένε ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τελεία. Όσοι θέλουν, όσοι μπορούν, όσοι αισθάνονται χρήσιμοι, μπορούν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν ούτε «όροι ΣΥΡΙΖΑ», ούτε «όροι ΠΑΣΟΚ».

»Ένας είναι ο όρος: να υπάρξει η σαφής και υπεύθυνη βούληση όλων να ακολουθηθεί η μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική που μας βγάζει στο ξέφωτο, εντός Ευρώπης, με τη χώρα όρθια».

Σε ερώτηση «αν υπάρξει ανάγκη συγκυβέρνησης και πάλι με τη ΝΔ, θα το κάνετε και με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη συγκυβέρνηση» ο κ. Βενιζέλος ανέφερε : «Ομοίως σας απαντώ ό,τι και παραπάνω. Με μια προσθήκη. Η ΝΔ ανταποκρίθηκε, αργοπορημένα δυστυχώς, στο κάλεσμά μας.

»Προηγουμένως σας θυμίζω ότι ήταν αντιμνημονιακή και με «μισή καρδιά» έκανε τη στροφή υιοθετώντας τη στρατηγική μας, όταν είδε τα δύσκολα. Μαζί της είχε ανταποκριθεί και η ΔΗΜΑΡ αρχικά, που δεν ήθελε ωστόσο να χρεωθεί δυσάρεστα μέτρα, κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία αποχώρησε και ακολούθησε τη γνωστή σε όλους μας πορεία.

»Εμείς το 2012 επιμείναμε στην ανάγκη συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά. Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης επιμείναμε στην ιδέα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, δεν υπήρξε και πάλι ανταπόκριση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024