Οι γιορτές τελείωσαν και πολλοί ίσως να αισθάνονται την ζώνη τους να τους πιέζει λίγο. Αυτό στο κοντινό μέλλον θα αποτελεί παρελθόν, καθώς μια νέα ζώνη θα μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στις αυξομειώσεις της περιμέτρου της μέσης.

Πρόκειται για μια έξυπνη ηλεκτρονική ζώνη, την Belty, που παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων από δύο γάλλους σχεδιαστές.

Οι Μπερτραντ Ντουπλα και Καριν Κουλμ, σχεδίασαν την Belty ώστε να συγχρονίζεται ασύρματα με μια εφαρμογή που καταγράφει τα βήματα που κάνει το άτομο, χαλαρώνει και σφίγγει ανάλογα με την σωματική κινητικότητα, ενώ προειδοποιεί επίσης τον χρήστη αν τεμπελιάζει.

Αν η περίμετρος της μέσης αρχίσει να αυξάνει επικίνδυνα, τότε η ζώνη προειδοποιεί τον χρήστη μέσω της εφαρμογής ότι κινδυνεύει να πάρει βάρος.

Στόχος της «έξυπνης» αυτής ηλεκτρονικής ζώνης είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η Belty όμως όπως προαναφέρθηκε έχει και την ικανότητα να αυτό-προσαρμόζεται, χαρίζοντας άνεση στον χρήση. Όταν το άτομο κάθεται, η ζώνη χαλαρώνει ώστε να έχει περισσότερο χώρο, ενώ όταν σηκώνεται σφίγγει αυτόματα για καλύτερη εφαρμογή.

Οι ειδικοί αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στη Belty προειδοποιούν επίσης τον χρήστη αν έχει μείνει ακίνητος για πολύ ώρα, δίνοντάς του μια μικρή ώθηση να σηκωθεί και να περπατήσει.

Όπως εξηγούν οι σχεδιαστές της «έξυπνης» ζώνης, μέσω της ειδικής εφαρμογής που μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει στο κινητό του, μπορεί να ρυθμίσει τα όρια διακύμανσής της, ώστε να μην σφίγγει ή χαλαρώνει υπερβολικά κατά την αυτόματη προσαρμογή.

Η Belty αναμένεται να καταστεί εμπορικά διαθέσιμη μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστή η τιμή της.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr