Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περικυκλωμένοι οι δράστες του μακελειού στο Charlie Hebdo, κρατούν όμηρο

Περικυκλωμένοι οι δράστες του μακελειού στο Charlie Hebdo, κρατούν όμηρο

Γιγάντια η κινητοποίηση για τη σύλληψη των δολοφόνων του Charlie Hebdo: Οι δράστες κρατούν όμηρο μέσα σε κτίριο μικρής επιχείρησης στις παρυφές του βόρειου Παρισιού, περικυκλωμένοι από πάνοπλες ομάδες της αστυνομίας, που έχει ως προτεραιότητα να «ανοίξει διάλογο» με τους ενόπλους. Για σύνδεση των χθεσινών πυροβολισμών στο νότιο Παρίσι με το μακελειό στο Charlie μιλούν αστυνομικοί. Ταυτόχρονη, ξεχωριστή κατάσταση ομηρίας στο Παρίσι. Ζωντανή εικόνα από το χώρο της πολιορκίας.

Γιγάντια η κινητοποίηση για τη σύλληψη των δολοφόνων του Charlie Hebdo: Οι δράστες κρατούν όμηρο μέσα σε κτίριο μικρής επιχείρησης στις παρυφές του βόρειου Παρισιού, περικυκλωμένοι από πάνοπλες ομάδες της αστυνομίας, που έχει ως προτεραιότητα να «ανοίξει διάλογο» με τους ενόπλους.

Οι δύο ένοπλοι έχουν μείνει ταμπουρωμένοι για ώρα ταμπουρωμένοι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Κοντινά σχολεία εκκενώθηκαν το απόγευμα.

Οι δύο δράστες, βαριά οπλισμένοι, έχουν ταμπουρωθεί σε κτίριο τυπογραφείου στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ, στις παρυφές του Παρισιού, κρατώντας έναν όμηρο. H εισαγγελία διέψευσε ότι νωρίτερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε προηγηθεί, είχε σκοτωθεί ένα άτομο.

Δύο διάδρομοι τροχοδρόμησης του κοντινού Σαρλ ντε Γκωλ έχουν κλείσει ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα με τα αστυνομικά ελικόπτερα που πετούν πάνω από την περιοχή της ομηρίας.

Η αστυνομία είχε τηλεφωνική επαφή με τους δράστες και προτεραιότητα, κατά το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να «ανοίξει διάλογος». Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επισήμως πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι ένοπλοι είναι όντως τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, οι δύο ύποπτοι της επίθεσης στο περιοδικό, που στοίχισε τουλάχιστον 12 ζωές.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο αδέλφια «είναι έτοιμα να πεθάνουν ως μάρτυρες». Σε ετοιμότητα και τα νοσοκομεία της περιοχής.


Το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών σε αυτοκινητόδρομο, βορειοανατολικά του Παρισιού, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαρλ Ντε Γκωλ, όπου έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ο βόρειος αεροδιάδρομος.

Οι δράστες κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο με όχημα που έκλεψαν από την περιοχή Μοντανί -Σεντ Φελισιτέ. Αρχικά, η Parisien και το RTL είχαν μεταδώσει πως στην ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε προηγηθεί σκοτώθηκαν δύο άτομα, κάτι όμως που διέψευσε αργότερα η εισαγγελία.
{{{ map }}}
Πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον αέρα και παρακολουθούσαν την κίνηση του Ι.Χ. Οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί να μείνουν στα σπίτια τους.

Κάτοικοι της πόλης στέλνουν μηνύματα στο Twitter εκφράζοντας την ανησυχία τους. «Ακούμε πυρά από το λύκειο! Απαγορεύεται να βγούμε» έγραψε μια κοπέλα.

Το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε την συνεδρίασή του και ο Γάλλος πρόεδρος πήγε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο δραστών. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τα πρόσωπα που κρατούν ομήρους είναι οι ύποπτοι που αναζητούμε» δήλωσε.

Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν θύματα.


Συνολικά, 80.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στο κυνήγι των δραστών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Νέα στοιχεία για τους δράστες

Ένα από τα δύο αδέλφια, είχε επισκεφθεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Παράλληλα, και τα δύο αδέλφια ήταν στη «μαύρη λίστα» επιβατών των ΗΠΑ.

Οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση.

Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

» Ποιοι είναι οι δράστες του μακελειού

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης, Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024