Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα ήταν παράνομηκαι αντίθετη στην ευρωπαϊκή συνθήκη, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι παράνομο και αντίθετο στη συνθήκη να αναδιαρθρώσουμε το χρέος ενός κράτους που διακρατά η κεντρική τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι ξεκάθαρες σε αυτό», δήλωσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε, επίσης, ότι «δεν έχει νόημα» η συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα. Υπάρχει πολύ ισχυρή δέσμευση από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης. Έχει λεχθεί επανειλημμένως από το 2012» τόνισε ο κ. Κερέ σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.

Ο Κερέ τόνισε ακόμη ότι οι ελληνικές εκλογές δεν αποτελούν λόγο για να καθυστερήσει ή να επισπεύσει η ΕΚΤ την απόφασή της σχετικά με την εφαρμογή μίας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

«Όχι, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση. Οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αφορούν ολόκληρη την ευρωζώνη και η Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος του ευρώ. Οπότε υπάρχουν δύο διαφορετικές συζητήσεις» δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα».

Η ΕΚΤ κατέχει το 8% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και έχει δεσμευθεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, εφόσον η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα που προβλέπει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η ΕΚΤ δήλωσε χθες ότι η στάση της αυτή δεν θα αλλάξει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ