Η NASA ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ στα έγκατα ενός ενεργού ηφαιστείου. Το VolcanoBot2 είναι διάδοχος ενός ρομπότ που είχε πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες αλλά σε μη ενεργό ηφαίστειο.

Το VolcanoBot2 θα διεισδύσει σε ένα ενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη και θα προσπαθήσει να φτάσει και να διεισδύσει σε ένα από τα ρήγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Μέσα από αυτά τα ρήγματα ρέει το μάγμα και όπως είναι ευνόητο ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα προσεγγίσει ο ίδιος. Το νέο ρομπότ κατασκεύασαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πιο ελαφρύ και πιο ευέλικτο από το προηγούμενο έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση στο δύσβατο εσωτερικό ενός ηφαιστείου.

Το ρομπότ θα μπει μέσα στο ηφαίστειο τον Μάρτιο και αν τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα βοηθήσουν τους ειδικούς να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο χάρτη του ρήγματος που θα εξερευνήσει. Παρόμοια ρήγματα όπως αυτό που έχει επιλεγεί να διεισδύσει το VolcanoBot2 έχουν εντοπιστεί στη Σελήνη αλλά και τον Αρη. Έτσι αυτή η αποστολή αποκτά ευρύτερο χαρακτήρα και σημασία αφού αναμένεται να προσφέρει άγνωστα δεδομένα για τον φυσικό μας δορυφόρο αλλά και τον Κόκκινο Πλανήτη.

Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr