Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιο δύσκολο για τις γυναίκες να κόψουν το τσιγάρο λόγω περιόδου

Πιο δύσκολο για τις γυναίκες να κόψουν το τσιγάρο λόγω περιόδου

Οι γυναίκες γενικά δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες ως προς τη διακοπή του καπνίσματος. Αν θέλουν όμως να τα καταφέρουν, υπάρχει το το χρονικό ορόσημο της επιτυχίας υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές που το εντόπισαν.

Οι γυναίκες γενικά δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες ως προς τη διακοπή του καπνίσματος. Αν θέλουν όμως να τα καταφέρουν, υπάρχει το το χρονικό ορόσημο της επιτυχίας υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές που το εντόπισαν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Psychiatry Journal, η Δρ Αντριάννα Μεντρεκ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της πόλης, μελέτησαν 34 γυναίκες και άνδρες που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.

Επίσης τους έδωσαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια και τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, καθώς κοίταζαν ουδέτερες εικόνες ή εικόνες σχεδιασμένες να προκαλούν την επιθυμία για κάπνισμα.

Οι γυναίκες ελέγχθηκαν δύο φορές, σε διαφορετικά στάδια του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου, ενώ μετρήθηκαν και τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης τους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες γενικά ήταν δυσκολότερο να σταματήσουν να καπνίζουν λόγω του εμμηνορρυσιακού κύκλου τους.

Όσες όμως ήθελαν, για να τα καταφέρουν έπρεπε να σταματήσουν να καπνίζουν αμέσως πριν την έναρξη της εμμηνορρυσία, δηλαδή στην μέσο-ωχρινική φάση του έμμηνου κύκλου (η οποία συμβαίνει αμέσως μετά την ωορρηξία).

Αντιθέτως, η δυσκολότερη στιγμή για τη διακοπή του καπνίσματος ήταν η θυλακιώδης φάση, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την εμμηνορρυσία.

«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι, η ανεξέλεγκτη επιθυμία για τσιγάρο είναι εντονότερη στη αρχή της θυλακιώδους φάσης. Η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πιθανόν να ενισχύει το σύνδρομο στέρησης και να αυξάνει την δραστηριότητα των νευρικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την επιθυμία για νικοτίνη», εξηγεί η Δρ Μεντρεκ.

Εξάλλου, πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την εξάρτηση από το τσιγάρο. Τα θηλυκά ποντίκια είχαν αναπτύξει εξάρτηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα και ήταν διατεθειμένα να κάνουν ότι ήταν απαραίτητο προκειμένου να μην στερηθούν τη δόση νικοτίνης.

«Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, δεδομένου ότι ειδικά στις νεαρές ηλικίες, δυστυχώς η χρήση του καπνού παρουσιάζει αυξητική τάση ειδικά στις γυναίκες», προσθέτει η ερευνήτρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024