Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σίδνεϊ: Παρά τη δρακόντεια νομοθεσία, ο δράστης ήταν ελεύθερος με εγγύηση

Σίδνεϊ: Παρά τη δρακόντεια νομοθεσία, ο δράστης ήταν ελεύθερος με εγγύηση

Ούτε τα αυστηρότατα νέα μέτρα της Αυστραλίας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην ισλαμική τρομοκρατία, ούτε το σκληρό πλαίσιο για τις εγγυήσεις σε κατηγορουμένους δεν είχαν καταφέρει να βάλουν στο ραντάρ των αρχών τον Μαν Χαρόν Μονίς, υπεύθυνου της αιματηρής ομηρίας στην καφετέρια στο Σίδνεϊ. Η κυβέρνηση, ομολογώντας ότι ο Μονίς δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης ενώ είχε και άδεια οπλοφορίας, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο Μονίς έμεινε «αόρατος» παρά το μητρώο του.

Ούτε τα αυστηρότατα νέα μέτρα της Αυστραλίας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην ισλαμική τρομοκρατία, ούτε το σκληρό πλαίσιο για τις εγγυήσεις σε κατηγορουμένους δεν είχαν καταφέρει να βάλουν στο ραντάρ των αρχών τον Μαν Χαρόν Μονίς, υπεύθυνου της αιματηρής ομηρίας στην καφετέρια στο Σίδνεϊ.

Η κυβέρνηση, ομολογώντας ότι ο Μονίς δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης ενώ είχε και άδεια οπλοφορίας, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο Μονίς έμεινε «αόρατος» παρά το μητρώο του.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αυστραλία είχε περάσει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια κατά της τρομοκρατίας με στόχο να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση προσώπων προς την «κατεύθυνση» του τζιχαντισμού -ήδη, αριθμός Αυστραλών έχει πάει να πολεμήσει με την ISIS σε Ιράκ και Συρία, εγείροντας ανησυχία για το εσωτερικό της χώρας.

Όμως παρά το νέο πλαίσιο, και το γεγονός ότι ο Μονίς ήταν «γνωστός» στις Αρχές και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση για βαριά αδικήματα, ο Ιρανός «ιεροκήρυκας» (όπως δήλωνε) κατάφερε να εμφανιστεί ανενόχλητος στην καφετέρια και να πιάσει όμηρους προσωπικό και θαμώνες.

«Το σύστημα προφανώς δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επαρκώς την υπόθεση αυτού του προσώπου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» είπε χαρακτηριστικά ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ABC.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην έρευνα που αρχίζει για τους λόγους για τους οποίους ο δράστης είχε μείνει «αόρατος» παρά το ότι ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του από τη δικαιοσύνη για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του και υπό δίωξη για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του για να δηλώσει πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πολλοί είναι αυτοί στην Αυστραλία που ρωτούν γιατί κανείς δεν είχε ενοχλήσει τον άνθρωπο αυτόν που ο Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε «ψυχικά διαταραγμένο».

«Υπάρχουν ερωτήματα που οι υπεύθυνοί μας θα πρέπει να θέσουν, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που παρουσίαζε ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ασφαλείας μας», δήλωσε ο Αμποτ στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί δεν ήταν σε λίστα κινδύνου, δεδομένου του ιστορικού του βίας, ψυχικής διαταραχής και ροπής στον εξτρεμισμό» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024