Μεγάλη μεταβλητότητα αναμένεται να καταγράψουν τις επόμενες 12 ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω των πολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με την αβεβαιότητα σχετικά με την προεδρική εκλογή. Εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τότε η μεταβλητότητα αυτή θα επιμηκυνθεί χρονικά.

Σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεκινά από το 9,02% με το spread (διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς) να διαμορφώνεται στις 843 μονάδες βάσης.

Μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται στη σημαντική επίδραση των συνθηκών εμπιστοσύνης στο σύνολο των αποδόσεων της καμπύλης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία επιδρούν σημαντικά στις συνθήκες χρηματοδότησης από τις αγορές, όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλες τις διάρκειες της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία μόνιμη αύξηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες αναμένεται να μειώσει το επίπεδο της καμπύλης αποδόσεων κατά 50 μονάδες βάσης και να κάνει πιο έντονη την κλίση της καμπύλης, με αποτέλεσμα η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων 10 και 3 ετών να αυξηθεί σε 375 μονάδες βάσης μετά από 1 έτος, από 255 μονάδες βάσης. Επίσης, με μία μόνιμη βελτίωση του δείκτη βιομηχανικής εμπιστοσύνης κατά 5 μονάδες βάσης η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα παρουσίαζε μόνιμη μείωση σε επίπεδα κάτω του 6%.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι, εάν καταγραφόταν μόνιμη υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής εμπιστοσύνης κατά 5 μονάδες, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου θα προσέγγιζε το 11%, ενώ και η κλίση της καμπύλης θα μειωνόταν κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ