Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιο δημοφιλής από ποτέ η ακροδεξιά στη Σουηδία εν όψει πρόωρης κάλπης

Πιο δημοφιλής από ποτέ η ακροδεξιά στη Σουηδία εν όψει πρόωρης κάλπης

Το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και κερδίζει ψηφοφόρους τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την κεντροαριστερά, καθ' οδόν προς τις πρόωρες εκλογές που οι ίδιοι προκάλεσαν και οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και κερδίζει ψηφοφόρους τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την κεντροαριστερά, καθ’ οδόν προς τις πρόωρες εκλογές που οι ίδιοι προκάλεσαν και οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Σε μία επίδειξη της ανερχόμενης δύναμής τους οι Σουηδοί Δημοκράτες καταψήφισαν στις αρχές Δεκεμβρίου το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση και υποστήριξαν αυτό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να κηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Με την αριστερά και τη δεξιά να έχουν περίπου ίδια ποσοστά, οι Σουηδοί Δημοκράτες ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο Κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο TV4 έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν ποσοστό 16%, σημειώνοντας άνοδο 3,7 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν κερδίσει το 12,9% των ψήφων.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Novus επισήμανε ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγράψει το ακροδεξιό κόμμα.

Σύμφωνα με τη Novus, οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν ψηφοφόρους κυρίως από τους Μετριοπαθείς, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνταν της κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες βγήκαν από το περιθώριο το 2010 οπότε κέρδισαν τις πρώτες έδρες τους στο Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου διπλασίασαν το ποσοστό τους και έχουν απειλήσει να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μειώσει το ποσοστό των μεταναστών. Το κόμμα επιθυμεί να μειωθεί κατά 90% το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τον κεντροδεξιό Συνασπισμό λαμβάνουν το 38,5% των ψήφων, τρεις μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι τον Νοέμβριο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 43,3% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών που ανήλθε στο 32%, ενισχυμένη κατά 3,4 μονάδες από τον Νοέμβριο.

Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 1,9 μονάδα στο 6%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024