Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυξανόμενη απειλή για τα συμφέροντα των αγορών το ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο

Αυξανόμενη απειλή για τα συμφέροντα των αγορών το ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο

Ως πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία το 2015, χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημοσίευμα του CNBC, εστιάζοντας στη δυναμική που έχουν αποκτήσει πανευρωπαϊκά τα λαϊκίστικα κόμματα. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Financial Times υποστηρίζοντας πως το «ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο» αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των αγορών.

Ως πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στην ζώνη του ευρώ κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία το 2015 , χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σημερινό δημοσίευμα του CNBC, εστιάζοντας στη δυναμική που έχουν αποκτήσει πανευρωπαϊκά τα λαϊκίστικα κόμματα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Financial Times υποστηρίζοντας πως το «ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο» αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των αγορών.

Το CNBC αναφέρει πως ο πολιτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη θα αυξηθεί το επόμενο έτος, καθώς θα διενεργηθούν εκλογές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία (ίσως ακόμη και στην Ιταλία) και υπάρχουν ανησυχίες ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα έλθουν στο προσκήνιο.

Το πρακτορείο αναφέρει πως μια εκδήλωση αυτού του φόβου οδήγησε σε πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, χρησιμοποιώντας τις προεδρικές εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με το CNBC αν οι Έλληνες νομοθέτες αποτύχουν να εκλέξουν νέο πρόεδρο, η χώρα πιθανότατα θα προχωρήσει σε γενικές εκλογές έως τον Ιανουάριο.

Οι δε δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Το πρακτορείο αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας, όπως η φοροδιαφυγής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μείωση του χρέους, αύξηση των κρατικών δαπανών και η ποσοτική χαλάρωση (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του πως η χώρα θα εξέλθει από το πακέτο διάσωσης από την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Το CNBC σημειώνει πως η Ελλάδα έχει οφειλές 7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποπληρώσει έως τα τέλη Αυγούστου και πως στη βάση αυτή το ρολόι θα χτυπάει αντίστροφα για κάθε νέα κυβέρνηση.

Ακόμη, εστιάζει στο γεγονός ότι η ελληνική καμπύλη αποδόσεων είναι αντιστροφή, ήτοι το τριετές ομόλογο έχει υψηλότερη απόδοση από το 10ετές.

Για το πρακτορείο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν με βάση την αντίδραση της αγοράς η τρόικα αποφασίσει να είναι πιο επιεικής με την Κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ακόμα και αν οι γενικές εκλογές δεν πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο έτος».

Στην βάση αυτή υποστηρίζει πως καθώς θα αναμένεται το αυριανό αποτέλεσμα της ελληνικής προεδρικής εκλογής, οι επενδυτές θα πρέπει μάλλον να αρχίσουν να εξετάζουν εκ νέου το βαθμό της αβεβαιότητας που θα προκληθεί από τις ηγεσίες λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη το 2015.

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους υποστηρίζουν πως αυτή την φορά δεν είναι οι αγορές που ασκούν την πίεση στις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, αλλά το αντίθετο.

Όπως αναφέρουν, αν και οι αποδόσεις (yields) των ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούν τελευταία, επειδή περιμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας, την ίδια στιγμή οι αναλυτές προειδοποιούν για το ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο κάτι που όπως αναφέρει η εφημερίδα είναι δύσκολο να προεξοφληθεί και ουσιαστικά συνίσταται στην απειλή να πλήξουν οι πολιτικοί τα συμφέροντα των αγορών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Ούζο όταν πιεις… «Μεθάνε» ελληνικά από την Γερμανία έως το Ιράκ

Το ούζο χαρακτηρίζεται ως το εθνικό ποτό της Ελλάδας και μας συντροφεύει πάντοτε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024