Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Γιούνκερ: Θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα» στις εκλογές

Παρέμβαση Γιούνκερ: Θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα» στις εκλογές

Την πεποίθηση πως «οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα σήμαινε λανθασμένη έκβαση εκλογών για τη χώρα και την Ευρωζώνη» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αποφεύγοντας, όπως είπε, να εμπλακεί σε ζητήματα εθνικών εκλογών, ανέφερε πως δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Είναι «κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την πεποίθηση πως «οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα σήμαινε λανθασμένη έκβαση εκλογών για τη χώρα και την Ευρωζώνη» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχοντας προηγουμένως επισημάνει πως «έχει κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ». Αποφεύγοντας, όπως είπε, να εμπλακεί σε ζητήματα εθνικών εκλογών, ανέφερε πως δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα».

Μιλώντας σε συζήτηση στην αυστριακή τηλεόραση που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως έχει «κάνει τα πάντα ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη κάτα τη διάρκεια της κρίσης και ό,τι ήταν δυνατό ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της Ευρωζώνης».

«Θεωρώ λοιπόν ως εκ τούτου ότι οι Έλληνες, για τους οποίους τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη λανθασμένη έκβαση των εκλογών» είπε μιλώντας στην εκπομπή.

Απαντώντας στον κ. Γιούνκερ, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι είναι «κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται».

Την ίδια στιγμή όμως, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων «στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη».

Διαβάστε αναλυτικά:
»» ΣΥΡΙΖΑ: Έντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Τι είπε ο Γιούνκερ

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε ζητήματα εθνικών εκλογών» τόνισε σε αυτό το σημείο, λέγοντας πως επιφυλάσσεται καθώς ακόμη και η διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν είναι σίγουρη, εξαρτώμενη από τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή.

Εκφράστηκε ωστόσο στη συνέχεια αρνητικά για το «ενδεχόμενο να βρεθούν ακραίες δυνάμεις στην ηγεσία», αποφεύγοντας έπειτα να απαντήσει εάν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «ακραία δύναμη».

«Θα προτιμούσα η Ελλάδα να διακυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν όραμα και καρδιά για τους κοινωνικά αδύναμους στην Ελλάδα, και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί, και που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα προτιμούσα γνώριμα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γιούνκερ είπε ότι «αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς», αλλά δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών- μελών, έπειτα από τη δήλωση του προέδρου της περί «γνώριμων προσώπων», ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Γνώριμα πρόσωπα είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024