Πλαστό μήνυμα δήθεν από το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Επιστροφή Φόρου» με αναφορά στο ποσό φαίνεται ότι κυκλοφορεί από mailbox σε mailbox αυτές τις ημέρες. Συνεργάτης του tech.in.gr έλαβε το πειστικό μήνυμα ψαρέματος στοιχείων πιστωτικών καρτών και σας το παραθέτουμε.

Το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από το «Tax Refund» και στο σώμα του αναφέρεται ότι ο παραλήπτης έχει επιστροφή φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ παραπέμπει σε αδιόρατο δικτυακό τόπο «για να λάβετε την επιστροφή φόρου σας», αναφέροντας συγκεκριμένα το ποσό των 452,30 ευρώ στο θέμα του e-mail.

Όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω στο κείμενο της παραπομπής οδηγείται σε πλαστό δικτυακό τόπο που φαίνεται να είναι αυτός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εκεί αναφέρεται με κόκκινα γράμματα και διφορούμενη και κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας ότι «ο χρήστης θα επιστρέψει το καταβληθέν ποσό»,  και επιβεβαιώνοντας στοιχεία πιστωτικής κάρτας, συμπληρώνοντας ακόμα και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας, «τα χρήματα θα πιστωθούν» στον λογαριασμό του. Το «πλήκτρο» γράφει «Πάρτε Φόρος» και η διεύθυνση από την οποία προέρχεται δεν είναι αυτή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά η telas.by (διεύθυνση που ανήκει σε μια επιχείρηση κατασκευής οροφών στην Ρωσία).

Από την κακή χρήση της γλώσσας, που προέκυψε από την προφανή προσπάθεια προσαρμογής ενός πλαστού μηνύματος σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με την χώρα, αλλά και από την διεύθυνση είναι φανερό ότι πρόκειται για μήνυμα phishing.

Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται σχετικές καταγγελίες στην διεύθυνση ccu @ cybercrimeunit . gov . gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.

Διαβάστε στο tech.in.gr πώς θα αναγνωρίζετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, τα λεγόμενα μηνύματα phishing.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιο σας