Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παπαστράτος: Δωρεάν κάμερες στο Λιμενικό κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Παπαστράτος: Δωρεάν κάμερες στο Λιμενικό κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Δωρεάν εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα όπως ψηφιακές κάμερες υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ξεπερνά πλέον το 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης, προσφέρει η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Phlip Morris.

Δωρεάν εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα όπως ψηφιακές κάμερες υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ξεπερνάει πλέον το 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης, προσφέρει η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Phlip Morris.

Αυτό προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια εκδήλωσης, που έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη, σχετικά με το μέχρι σήμερα έργο του Λιμενικού Σώματος στη μάχη για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει κατασχέσει 284 εκατ. τσιγάρα, αποτρέποντας τη διαφυγή εσόδων αξίας 51 εκατ. ευρώ.

Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι κατασχέσεις παράνομων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 50% έναντι του 2013, φτάνοντας σε αξία τα 231 εκατ. ευρώ έναντι 158 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η μάχη ωστόσο κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων είναι άνιση, αφού η κρίση μαζί με την υψηλή φορολογία στα καπνικά προιόντα, ευνοούν τη ζήτηση για παράνομα τσιγάρα. Από ένα ποσοστό μόλις 3% το 2009, σήμερα το λαθρεμπόριο -λόγω της εκτίναξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα χρόνια του μνημονίου- ανέρχεται πλέον στο 20,8% του συνόλου της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen για το 3ο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα για το οργανωμένο έγκλημα από την παράνομη διακίνηση τσιγάρων υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι καταναλώθηκαν στη χώρα μας συνολικά 3,9 δισ τσιγάρα (τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι το 2009 που ανέρχονταν σε 1 δισ. ευρώ) σύμφωνα με την έκθεση Sun της εταιρείας KPMG.

Σωρευτικά, η εκτίναξη του λαθρεμπορίου υπολογίζεται ότι έχει στερήσει έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το Λιμενικό Σώμα και η Παπαστράτος, η τελευταία προβλέπεται να προσφέρει στις ελεγκτικές αρχές ψηφιακές και θερμικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας απαραίτητες για τη θαλάσσια επιτήρηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, η καπνοβιομηχανία θα παράσχει τεχνικές εκπαίδευσης στα στελέχη του Λιμενικού για τη αναγνώριση και τον εντοπισμό παραποιημένων τσιγάρων.

Πλοίο με 63 εκατ. λαθραία τσιγάρα

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη του Λιμενικού οδηγήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερης έκτασης κατάσχεση λαθραίων τσιγάρων στην ιστορία του σώματος, καθώς εντόπισαν και κατέσχεσαν πλοίο που μετέφερε 63 εκατ. τσιγάρα» όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πρόσφατα το Λιμενικό προμηθεύτηκε οχήματα x-ray τύπου scanner που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά λιμάνια της χώρας, τα οποία αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου για την εμπορική κίνηση της χώρας.

«Συνεχίζουμε αλλά και ενισχύουμε τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα για ένα πρόβλημα που είναι μάστιγα για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τον κλάδο μας , ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας αντιπροσωπεύοντας το 7% των κρατικών εσόδων και απασχολώντας πάνω από 60.000 οικογένειες» δήλωσε από την πλευρά του ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος διευθύνων σύβουλος της Παπαστράτος.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των λαθραίων τσιγάρων (7 στα 10) ανήκουν στα επονομαζόμενα «illicit whites», που αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων καπνικών προιόντων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την αποφυγή των φόρων και των δασμών.

Ως κυριότερες μάρκες «illicit whites» εμφανίζονται οι Royal, Gold Mount, Raquel, 777 και RGD.

Μοναδική λύση για τη συγκράτηση του φαινομένου αποτελεί η μείωση της υπέρογκης φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία οι καπνοβιομηχανίες. Μέχρι τότε, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να μειώνεται λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού, που υποκαθιστά αντίστοιχο μερίδιο της νόμιμης αγοράς. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η κατανάλωση νόμιμων καπνικών προϊόντων έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 40%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024