Στα 129,8 δισ. η ζήτηση για δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας της ΕΚΤ
Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών και στο δεύτερο γύρο των στοχευμένων φτηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (TLTRO), καθώς 306 τράπεζες από 18 χώρες άντλησαν μόλις 129,84 δισ. ευρώ.
Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών και στο δεύτερο γύρο των στοχευμένων φτηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (TLTRO), καθώς 306 τράπεζες από 18 χώρες άντλησαν μόλις 129,84 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ζήτηση για ΤLTRO ανήλθε στα 129,84 δισ. ευρώ, έναντι 148 δισ. ευρώ που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Το χαμηλότερο ποσό που προέβλεπαν οι αναλυτές ήταν τα 90 δισ. ευρώ και το υψηλότερο τα 250 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο, κατά τον πρώτο γύρο, είχαν δανειστεί λιγότερα από 83 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι στο δεύτερο αυτό γύρο θα αντλήσουν περίπου 150 δισ. ευρώ.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σχολιάζοντας τη συμμετοχή των τραπεζών στην δεύτερη πράξη των LTRO έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων (306 τράπεζες συνολικά) και ισόρροπη κατανομή της ρευστότητας μεταξύ των χωρών. Ο ίδιος είπε πως η ζήτηση κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων της ΕΚΤ και της αγοράς.
Σύμφωνα με αναλυτές η περιορισμένη άντληση ρευστότητας μέσω του TLTRO συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια παρά να αυξήσει τα αντισυμβατικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα μπορούν να περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικού χρέους. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η αγορά κρατικού χρέους να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.
Θ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εθνική Ανδρών πόλο: Πότε είναι ο μικρός τελικός για το χάλκινο μετάλλιο
- Ρόδος: Τι υποστήριζε ο 49χρονος για τον θάνατο του ξενοδόχου – Είχε σκηνοθετήσει τη δολοφονία να δείχνει τροχαίο
- Τροχαία: Πότε θα σταλούν οι πρώτες κλήσεις από τις «έξυπνες» κάμερες σε κεντρικές λεωφόρους της Αττικής
- Κραν Μοντανά: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα πρώτα λεπτά της φονικής πυρκαγιάς
- Η Αμερική του Τραμπ: Νέα πολιτική της ICE επιτρέπει στους πράκτορες να μπαίνουν σε σπίτια χωρίς ένταλμα
- Ελλάδα – Ουγγαρία 12-15: «Καθίζηση» στο 2ο ημίχρονο και αποκλεισμός από τον τελικό για την Εθνική (vid)