Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως θα φάτε σωστά τα γλυκά για να χάσετε κιλά

Πως θα φάτε σωστά τα γλυκά για να χάσετε κιλά

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι, όποιος θέλει να αδυνατίσει πρέπει να απέχει από τα γλυκά. Αλλά τελικά το «μυστικό» για την απώλεια των περιττών κιλών είναι όχι στην αποχή από τα γλυκά, αλλά στον χρόνο που πρέπει να καταναλωθούν.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι, όποιος θέλει να αδυνατίσει πρέπει να απέχει από τα γλυκά. Αλλά τελικά το «μυστικό» για την απώλεια των περιττών κιλών είναι όχι στην αποχή από τα γλυκά, αλλά στον χρόνο που πρέπει να καταναλωθούν.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, υποστηρίζουν σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation ότι, η κατανάλωση των γλυκισμάτων στην αρχή και όχι στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, άρα και στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην μελέτη της γλυκόζης που περιέχουν τα γλυκά και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο τελευταίος παράγει την πρωτεΐνη γλυκοκινάση, που βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη έχει καταναλώσει.

Αν το άτομο έχει πάρει λίγη γλυκόζη μέσω των τροφών, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή στον οργανισμό να αναζητήσει περισσότερα τρόφιμα με άμυλο και ζάχαρη.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια για να αποδείξουν την ορθότητα της θεωρίας τους. Έδωσαν λοιπόν στα πειραματόζωα την επιλογή, είτε να φάνε ότι συνήθως ή να πιουν νερό με ζάχαρη.

Φυσιολογικά, τα ποντίκια θα προτιμούσαν λίγο από το ζαχαρόνερο και θα έτρωγαν περισσότερο από την συνήθη τροφή τους.

Αλλά όταν οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, η προτίμησή τους άλλαξε και προτίμησαν το ζαχαρόνερο.

Σ’ ένα δεύτερο πείραμα διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν μείνει νηστικά για 24 ώρες, παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους.

Τα επίπεδα της δραστηριότητας της γλυκοκινάσης εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση προς τα γλυκά.

Η περαιτέρω μελέτης της εν λόγω πρωτεΐνης αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας ή στην πιο φυσική απώλεια των περιττών κιλών.

Μέχρι τότε λοιπόν ο Δρ Τζέιμς Γκαρντινερ, επικεφαλής ερευνητής συμβουλεύει όσους θέλουν να αδυνατίσουν να τρώνε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη στην αρχή του γεύματός τους.

Αυτό θα κάνει τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι έχει καταναλώσει αρκετή γλυκόζη και θα επιτρέπει στα άλλα συστήματα του οργανισμού να δώσουν το σήμα του κορεσμού και την έναρξη καύσης των θερμίδων. Έτσι, θα αποτρέπεται η υπερφαγία.

Οπότε να θυμάστε ότι, αν τα γλυκά καταναλώνονται μετά το γεύμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί ότι ο οργανισμός έχει λάβει επαρκή γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, επιβραδύνεται το σύστημα υπολογισμού των θερμίδων και αυξάνεται η πιθανότητα κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, γλυκόζη δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά, αλλά και τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Και μάλιστα πολλές φορές σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024