Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Βουλή: Ύστατες διεργασίες για εξεύρεση λύσης στο θέμα του Ρωμανού

Νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα του Ν.Ρωμανού βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου με νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να υπάρξει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») για τους κρατουμένους επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα του Ν.Ρωμανού βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου με νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να υπάρξει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») για τους κρατουμένους επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την σχετική νομοτεχνική βελτίωση πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ι.Κουτσούκος και ο εισηγητής Δ.Σαλτούρος ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου δήλωσε ότι θα την μελετήσει. Μάλιστα ο κ. Σαλτούρος είπε ότι επεξεργάζονται και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ανάλογη πρόταση με εκείνη που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα το θέμα.

Εν τω μεταξύ μετά την απόρριψη εκ μέρους του κ. Αθανασίου των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ (που έλαβαν και μορφή κοινής τροπολογίας μαζί με τους Ανεξάρτητους), ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ι.Πανούσης πρότεινε μια νέα εναλλακτική λύση ώστε να απεμπλακεί το θέμα. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται αφού ξεκινήσει η εξ αποστάσεων παρακολούθηση μαθημάτων και εντός εξαμήνου να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση το μέτρο ηλεκτρονικού εντοπισμού («βραχιολάκι»). Σύμφωνα με πληροφορίες την τροπολογία αυτή υποστηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα (πλην της ΝΔ).

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλης υποστήριξε ότι «κέντρα ανωμαλίας επιθυμούν να πεθάνει ο Ν.Ρωμανός για να ανακόψουν την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία». Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης είπε «μπορούμε να πάμε σε εκλογές κουβαλώντας κάσες νεκρών;». Μάλιστα πρότεινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα προκειμένου να απευχθούν τα χειρότερα.

Ο βουλευτής του κόμματος Στ.Κοντονής απηύθυνε έκκληση ώστε «να αποφευχθεί οποιοδήποτε μοιραίο και αυτό το παιδί να αποκτήσει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματά του». Μάλιστα είπε ότι η δήλωση του κ. Αθανασίου περί χρήσης του μηχανισμού γαιοεντοπισμού «κινείται σε θετική κατεύθυνση». Και τον κάλεσε να πάρει τις προτάσεις των κομμάτων και «να διαμορφώσει όποια θέση θέλει προκειμένου να γλυτώσει η ζωή ενός παιδιού».

Επιτέθηκε δε στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά ότι «αποκάλεσε Έλληνες φοιτητές «θρασίμια»». «Και σήμερα ένας νέος άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Σε ποιο κατήφορο έχετε μπει με πρώτο τον κ. Πρωθυπουργό και δεν ντρεπόμαστε λίγο όλοι εδώ μέσα;», είπε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου κ. Ι. Τραγάκη.

«Πρέπει να διευθετηθεί νομοθετικά το θέμα», επέμεινε ο κ. Κοντονής, τονίζοντας ότι «εάν συμβεί το μοιραίο από όλους αυτούς που σας σπρώχνουν σε αυτή την στάση κανείς δεν θα σας υπερασπιστεί». «Μόνος σας θα σηκώσετε τον σταυρό του μαρτυρίου», κατέληξε και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης «και ας πάρει ο καθένας βουλευτής την ευθύνη στους ώμους του», όπως είπε.

«Σας δίνουμε τρεις διεξόδους και επιμένετε σε αυτό που θα προκαλέσει μια αμετάκλητη κατάσταση και το συμπέρασμα είναι μήπως αυτό επιδιώκετε;», είπε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Την κατάσταση του Ρωμανού την περιέγραψα. Δεν επιδιώκουμε εμείς το μοιραίο. Μήπως το επιδιώκετε εσείς;», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ διερωτήθηκε: «Λέτε ότι το θέλει η κυβέρνηση που παίρνει τα μέτρα που μπορεί στο νομοθετικό πλαίσιο;

«Το αν το παιδί πάθει τίποτα το συμμεριζόμαστε», είπε ο κ. Αθανασίου επισημαίνοντας ότι «δεν βλέπω το λόγο να μην παρακολουθήσει το εξ αποστάσεως σύστημα και αύριο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ενταχθεί στο μέτρο για το «βραχιολάκι»».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024