Φορητές κάμερες που θα καταγράφουν τι κάνουν οι αστυνομικοί προβλέπει γενικότερο πακέτο, ύψους  συνολικά 263 εκατ. δολαρίων, που προτείνει ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο για αναδιάρθρωση της αστυνόμευσης. Παράλληλα, στον απόηχο του Φέρκγιουσον, το υπουργείο Δικαιοσύνης προανήγγειλε νέες οδηγίες στην αστυνομία για να αποφεύγεται η φυλετική στοχοποίηση.

Φορητές κάμερες που θα καταγράφουν τι κάνουν οι αστυνομικοί προβλέπει γενικότερο πακέτο, ύψους  συνολικά 263 εκατ. δολαρίων, που προτείνει ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο για αναδιάρθρωση της αστυνόμευσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προανήγγειλε νέες οδηγίες στην αστυνομία για να αποφεύγεται η φυλετική στοχοποίηση -πίσω από την οργή στο Φέργκιουσον, το οποίο πολλοί προσεγγίζουν ως σύμπτωμα γενικότερου προβλήματος, βρισκόταν η αγανάκτηση για την «προκατάληψη» αστυνομικών έναντι αφροαμερικανών πολιτών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα συμπεράσματα τρίμηνης εξέτασης αξιολόγησης των αστυνομικών πρακτικών, την οποία είχε εκ των πραγμάτων δυναμιτίσει στην μέση της η υπόθεση του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.

Συνολικά, ο Λευκός Οίκος προτείνει πακέτο 263 εκατ. δολαρίων για να επεκταθούν οι φορητές κάμερες στις στολές των αστυνομικών -τα 75 εκατ. δολάρια από το πακέτο θα ξοδευτούν θα περίπου 50.000 τέτοιες μικρές κάμερες- μαζί με εκπαίδευση των αστυνομικών στελεχών και χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης αστυονομικών τμημάτων.

Ο εξοπλισμός κάθε αστυνομικού με φορητή κάμερα, που θα καταγράφει τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει και το πώς τα διαχειρίζεται, ήταν το κύριο αίτημα της οικογένειας του Μπράουν αμέσως μετά την απαλλαγή του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει τον 18χρονο.

Το σώμα των ενόρκων είχε αποφασίσει να μην παραπαμφθεί σε δίκη ο Ουίλσον, εξετάζοντας τα στοιχεία και τις αποκλίνουσες μαρτυρίες. Εάν είχε καταγραφεί σε κάμερα το περιστατικό, πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί η πολύ διαβρωτική διχογνωμία γύρω από κρίσιμα σημεία της συμπεριφοράς του Μπράουν και του Ουίλσον.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δικαιοσύνης προανήγγειλε πως σύντομα θα έχουν καταρτιστεί οι νέες οδηγίες προς τους αστυνομικούς με στόχο την πρόληψη της φυλετικής στοχοποίησης, πάγιο αίτημα οργανώσεων για τα ατομικά δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr