Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαμαράς προς τρόικα: Δεν δεχόμαστε παράλογες απαιτήσεις

Σαμαράς προς τρόικα: Δεν δεχόμαστε παράλογες απαιτήσεις

Μήνυμα προς την τρόικα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε... Παράλογες όμως και αδικαιολόγητες απαιτήσεις κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, εγώ δεν θα τις δεχτώ, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως 2,5 χρόνια πριν ή όπως τέσσερα χρόνια πριν που η Ελλάδα κατέρρεε» τόνισε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Μήνυμα προς την τρόικα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε… Παράλογες όμως και αδικαιολόγητες απαιτήσεις κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, εγώ δεν θα τις δεχτώ, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως 2,5 χρόνια πριν ή όπως τέσσερα χρόνια πριν που η Ελλάδα κατέρρεε» τόνισε.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής» ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ για το χρέος είπε ότι είναι βιώσιμο χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης.

Μάλιστα, στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε στο PSI που έγινε το 2012, λέγοντας: «Κουρέψαμε 105 δισ. χρέους το 2012. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά. Κουρέψαμε περισσότερο ποσό και περισσότερο ποσοστό χρέους που έχει ποτέ καταφέρει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο! Και χωρίς να ακολουθήσουν στη δική μας πατρίδα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν, για παράδειγμα, στην Αργεντινή. Που ‘κούρεψε’ τελικά πολύ λιγότερο, και 12 χρόνια μετά ακόμα συγκλονίζεται από τις εσωτερικές και εξωτερικές συνέπειες.

» Εμείς εδώ σχεδόν έχουμε ξεχάσει το PSI του 2012. Και η Αργεντινή υποφέρει ακόμα από τη χρεοκοπία του 2002. Αυτό δεν το επιτρέψαμε να συμβεί στην Ελλάδα.

» Και ακόμα κόψαμε άλλα 20 δισ. παλαιότερου χρέους, με την επαναγορά ομολόγων σε πολύ μειωμένες τιμές, το Δεκέμβριο του 2012. Τέτοιας κλίμακας μείωση χρέους με επαναγορά σε μειωμένη τιμή, δεν έχει γίνει πουθενά στον σύγχρονο κόσμο.

» Και ακόμα, περιορίσαμε τα κόστος δανεισμού, δηλαδή τα επιτόκια που πληρώνουμε για το χρέος μας. Ακούστε: το 2009 πληρώναμε 13,5 δισ. ευρώ σε τόκους. Το 2011 είχαμε φτάσει να πληρώνουμε 16 δισ. σε τόκους. Ξέρετε πόσο πληρώνουμε σήμερα; Πληρώνουμε μόλις 5,5 δισεκατομμύρια σε τόκους. Και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Με μεγαλύτερο χρέος κιόλας.»

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς υπήρξε αιχμηρός έναντι των εκπροσώπων των δανειστών, λέγοντας: «Τώρα που διαπραγματευόμαστε έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τις απορρίψαμε. Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται.

» Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη. Τώρα η πίεση είναι μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση.

» Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν αλλά αν πέσουμε έξω στα μέσα τις χρονιάς θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα. Άλλες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε γιατί τις αντέχει η οικονομία και άλλες γιατί είναι λογικές αλλά η μείωση των δόσεων ή η μείωση των συντάξεων θα ήταν μήνυμα καταστροφής.

» Τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έκανε πολλά. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλά, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις προσπάθειες ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Αυτό που θα κρίνει όμως την έκβαση της εθνικής προσπάθειας είναι η πολιτική σταθερότητα.

» Αυτή την σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει αλλά ούτε και στο εξωτερικό δικαιούται κανείς να την επικαλείται. Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τα δημοσιονομικά έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η ανάκαμψη έχει επιτευχθεί.»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, ο αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση αυτής της προσπάθειας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Κανένας δεν νομιμοποιείται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει. Αλλά και κανένας δεν δικαιούται στο εξωτερικό, επικαλούμενος την έλλειψη σταθερότητας να φέρνει πιο κοντά την αστάθεια. Γιατί οι αυτοεπιβεβαιούμενες προσδοκίες γίνονται συχνά πολύ επικίνδυνες. Και στη δική μας περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν πέρα για πέρα άδικο.»

Άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι δυστύχημα για μια χώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευσή της, να εύχεται και να επενδύει στην πολιτική αποσταθεροποίηση, δηλαδή στην ανωμαλία.

«Είναι πρωτοφανές σε μια χώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει ό,τι μπορεί για να μεγιστοποιεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την εικόνα της πολιτικής αστάθειας, προκειμένου να τορπιλίσει την έκβαση μιας πανεθνικής προσπάθειας.

» Αλλά, κυρίως, είναι πολιτικά άηθες και συνταγματικά άτοπο να χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να αποτρέψει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ξεκίνησε το χορό με τις υποτιθέμενες ‘αποκαλύψεις’ περί δήθεν εξαγοράς βουλευτών. Και όταν συνειδητοποίησε ότι αυτές προκαλούν τον κόσμο, σε κάθε λογικό άνθρωπο, θυμηδία, προχθές συνέχισε με καταγγελίες περί αποστασίας.

» Ο σκοπός είναι φανερός: Θέλουν να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και σύμφωνα με τη βούληση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι- από παντού εκφράζεται αυτό- ζητούν ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.

» Θέλουν να κάνουν τους βουλευτές νεροκουβαλητές στο μύλο μιας πολιτικής ανωμαλίας του κόμματος.

» Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να υποκύψουν στη λάσπη και στον εκβιασμό και δεν θα γίνουν συνεργοί και νεροκουβαλητές τους.

» Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο και θα βάλει τέλος σε αυτά τα σενάρια περί πολιτικής ανωμαλίας. Γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό μας καθήκον.

» Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή, φίλες και φίλοι. Και την πολιτική αβεβαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργεί και με αυτά που λέει και με εκείνα που κάνει, με την επιμονή του να μην εκλεγεί δηλαδή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

» Και να θυμάστε: δεν ζούμε σε απομονωμένο Πλανήτη. Είμαστε στο κέντρο μιας περιοχής. Και η περιοχή αυτή όλο και αποσταθεροποιείται.»

{{{ moto }}}

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με ένα θετικό μήνυμα, όπως είπε:

«Τώρα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Τα δημοσιονομικά της έχουν σταθεροποιηθεί, τα ελλείμματά της έχουν εξαλειφθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η Ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και άρχισαν να έρχονται σημαντικές επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της.

« Και ακόμα περισσότερο βρίσκουμε τον εαυτό μας. Με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, με αναγέννηση των θεσμών της και με ένα σύγχρονο Σύνταγμα που με επαναστατικές τομές εκεί που χρειάζεται, θα θωρακίσει το αύριο για τα παιδιά μας.

» Γιατί η Δημοκρατία πάει μαζί με τρία πράγματα: την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και την αξιοπρέπεια. Την αξιοπιστία μας την αποδείξαμε.

» Την υπευθυνότητά μας την αποδείξαμε επίσης. Και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας, εμείς οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε με σοβαρότητα. Και οι πάντες να την σεβαστούν, εμπράκτως και με ειλικρίνεια.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024