Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νέα «τοξικά» μέτρα;
Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.
Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο.
Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης.
Ο νόμος προβλέπει πως για τη διατήρηση της ισχύος μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισήχθη για κύρωση.
Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.
Εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015. Έτσι, αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα ετίθεντο σε άμεση ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των «τοξικών» μέτρων.
Η Διάσκεψη των Προέδρων
Για τους γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική πρακτική σημαντικό ρόλο στο πώς θα κυλήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαδραματίσει η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει το πότε θα κλείσε η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Εάν αποφασισθεί η παράταση των εργασιών της Βουλής, τα μέτρα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ ή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους κανόνες τραπεζικής εξυγίανσης.
Σε διαφορετική περίπτωση θα απομένει μόνο ο δρόμος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τον οποίο έμπειροι αναλυτές χαρακτηρίζουν δύσκολο και πολιτικά «δύσπεπτο».
Σημειώνεται πως η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας προ τετραημέρου στον ΒΗΜΑ 99,5 είχε ζητήσει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας