Υψηλές προσδοκίες για τη συμβολή του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων Περσέας» που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή στην καταπολέμηση της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το Μητρώο, θα καταγράφει τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

Για την ένταξη στο Μητρώο, θα λαμβάνεται υπόψη κυρίως η συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Αν και οι λεπτομερείς παράμετροι σχεδιασμού του συστήματος «Περσέας» θα προκύψουν ύστερα από μια εκτενή και συστηματική κοινωνική διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή υψηλού οικονομικού και πολιτικού συμβολισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με το στοχευμένο αναπροσανατολισμό των ελέγχων σε περιπτώσεις συστηματικής και υποτροπιάζουσας παραβατικότητας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η μεγάλη πληγή της εισφοροδιαφυγής και θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ