Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, στον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.

Η Bundestag ενέκρινε το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με 474 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά, ενώ καταγράφηκε μία αποχή.

Για μια «δέσμευση για το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk και πρόσθεσε ότι «όλοι μας θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης» τον προϋπολογισμό αυτό.

Η τήρηση «της δέσμευσης αυτής που αναλαμβάνουμε, αυτό θα είναι το δύσκολο» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ να εκτελέσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά το 1969 επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, που ζητά από το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι εκκλήσεις από το Die Linke και τους Πράσινους απηχούν τις προτροπές τόσο των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη όσο και της Ουάσινγκτον για αύξηση των δημόσιων δαπανών, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό