Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδόν τίποτα δεν γνωρίζουν οι πολίτες για τον καρκίνο παγκρέατος - Κέντρα Αναφοράς χρειάζεται η Ελλάδα

Σχεδόν τίποτα δεν γνωρίζουν οι πολίτες για τον καρκίνο παγκρέατος – Κέντρα Αναφοράς χρειάζεται η Ελλάδα

Έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα για την εν λόγω κακοήθεια. Το 60% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που το 87% θεωρεί τον καρκίνο ως σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας Υγείας.

Έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα για την εν λόγω κακοήθεια. Το 60% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που το 87% θεωρεί τον καρκίνο ως σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας Υγείας.

Η μελέτη διεξήχθη στις αρχές του 2014 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τη συμμετοχή άνω των 7.000 ατόμων, και στόχο να καταγράψει το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας για τη συγκεκριμένη κακοήθεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, επικεφαλής Market Access and Governmental Affairs της εταιρείας GENESIS Pharma παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία:
-το 60% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος,
-το 87% θεωρεί τον καρκίνο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις μεταξύ άλλων ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος, η νόσος Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές παθήσεις,
-μόνο το 2% ανέφερε τον παγκρεατικό καρκίνο πρώτο στις αυθόρμητες αναφορές, αφού το 37% ανέφερε τον καρκίνο του μαστού και το 20% του πνεύμονα.
-το 70% θα υποστήριζε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και το 50% θα λάμβανε ενεργά μέρος, δεδομένης της χαμηλής επιβίωσης του καρκίνου του παγκρέατος.

«Σιωπηλή νόσος» ο παγκρεατικός καρκίνος

Σκιαγραφώντας την ιδιαιτερότητα του καρκίνου του παγκρέατος, ο Δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια 100% ασυμπτωματική νόσο ή που εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σήμερα στην Ευρώπη οι ασθενείς ανέρχονται σε 103.773. Πρόκειται για τον 4ο πιο θανάσιμο καρκίνο, αφού πάνω από το 95% των ασθενών καταλήγει εξαιτίας του. Το 50% των ασθενών εμφανίζει μεταστατικό καρκίνο, για τον οποίο το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι 3-6 μήνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη EUROCARE 4, το συνολικό ποσοστό επιβίωσης στο 12μηνο κυμαίνεται από 11,5% έως 28,3%. Η πενταετής επιβίωσης την περίοδο 2002-2008 ήταν 6% και στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού αυτού μέχρι το 2020, καθώς μετά από επτά χρόνια χωρίς καμιά θεραπευτική εξέλιξη, πρόσφατα έλαβαν έγκριση κυκλοφορίας νέα θεραπευτικά σχήματα. Πρόκειται για εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν εγχείριση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και βιολογικούς παράγοντες.

Αναφερόμενους στους παράγοντες κινδύνου ο κ. Μπουκοβίνας εξήγησε ότι, «η πραγματική αιτία του καρκίνου του παγκρέατος παραμένει άγνωστη προς το παρόν, αν και μια σειρά παραγόντων φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωσή του. Πρόκειται για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ηλικία (συχνότερος σε άτομα άνω των 65 ετών), το φύλο (συχνότερος στις γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό και ορισμένες γενετικές παθήσεις, όπως το οικογενές μελάνωμα, η κληρονομική παγκρεατίτιδα, κ.α.»

Αν και η νόσος παραμένει ασυμπτωματική για πολλά χρόνια, όταν πια έχει εδραιωθεί ο όγκος τότε συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο, ναυτία, απώλεια βάρους, ίκτερο, κατάθλιψη και οσφυαλγία.

«Σήμερα, η αξονική τομογραφία θεωρείται το κατάλληλο εργαλείο για ασθενείς που παρουσιάζουν ανώδυνο ίκτερο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η εξέταση δεν είναι ικανή να εντοπίσει τη μάζα του όγκου», εξήγησε ο Δρ Χρήστος Δερβένης, συντονιστής διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

Σύμφωνα με τον κ. Δερβένη, λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης του συγκεκριμένου καρκίνου επιβάλλεται η διαρκής χρηματοδότησης της έρευνας για την ανακάλυψη βιοδεικτών που θα αποτελέσουν τη βάση για διαγνωστικά τεστ έγκαιρου εντοπισμού της κακοήθειας, με στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών.

Κέντρα Αναφοράς χρειάζεται η Ελλάδα

Παράλληλα με την ιατρική έρευνα για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, οι κ.κ. Μπουκοβίνας και Δερβένης επεσήμαναν την ανάγκη ίδρυσης Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για τη νόσο στην Ελλάδα.

«Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε οργανωμένα κέντρα Αναφοράς, έχουν καλύτερη πενταετή επιβίωση. Αυτό χρειάζεται και η χώρα μας. Οργανωμένες δομές, όπου πολλές ιατρικές ειδικότητες θα συνεργάζονται για την καλύτερη διαχείριση του ασθενή, αξιοποιώντας στοιχεία από ένα εθνικό δίκτυο πληροφοριών. Η λειτουργία των Κέντρων Αναφοράς για τον παγκρεατικό καρκίνο θα εξοικονομεί δημόσιους πόρους, προσφέροντας παράλληλα πλεονέκτημα επιβίωσης στους πάσχοντες», υπογράμμισε ο κ. Δερβένης.

«Το υπάρχον κέντρο που έχει δημιουργεί στο νοσοκομείο ‘Αγία Όλγα’, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Κέντρων Αναφοράς για τη νόσο, αποτελεί 100% εθελοντική προσπάθεια των εμπλεκομένων ιατρικών ειδικοτήτων και συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία της χώρας. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα και με βάση πάντα ένα Εθνικό Αρχείο Καταγραφής Ασθενών, που ευτυχώς ξεκινά σύντομα με πρωτοβουλία της Ένωσης Ογκολόγων – Παθολόγος Ελλάδος», συμπλήρωσε ο κ. Μπουκοβίνας.

Αναγκαία η ενημέρωση του κοινού και η εκπαίδευση των γιατρών

Η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι., σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο, αλλά και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης των γενικών γιατρών για τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου.

«Η Ελλάδα διαθέτει καλούς γιατρούς, οι οποίοι μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Ήδη οι Ογκολόγοι μας είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τον παγκρεατικό καρκίνο, όπως επίσης και οι χειρουργοί. Αλλά αυτό που ζητάμε εμείς, ως ασθενείς, είναι και την περαιτέρω ενημέρωση και εκπαίδευση των γενικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, ώστε ο ‘δύσκολος’ αυτός καρκίνος να εντοπίζεται έγκαιρα. Εμείς στο Κ.Ε.Φ.Ι. έχουμε ομαδοποιήσει τα μέλη μας ανάλογα με τον καρκίνο που πάσχουν ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να παράσχουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε η κ. Γραμματόγλου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024