Ο Ομπάμα επιμένει στο μεταναστευτικό, παρά τις αντιδράσεις Ρεπουμπλικάνων
«Είμαστε ένα κράτος μεταναστών», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας την Παρασκευή από το Λας Βέγκας μια σειρά ομιλιών σε ολόκληρη των χώρα για να υπερασπιστεί το διάταγμά του για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να απαντήσει στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων.
«Είμαστε ένα κράτος μεταναστών», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας την Παρασκευή από το Λας Βέγκας μια σειρά ομιλιών σε ολόκληρη των χώρα για να υπερασπιστεί το διάταγμά του για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να απαντήσει στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων.
«Πολύ συχνά το μεταναστευτικό μας σύστημα μοιάζει να είναι θεμελιωδώς άδικο. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Σήμερα κάνουμε επιτέλους κάτι για να αλλάξει αυτό», είπε ο Ομπάμα στη διάρκεια της ομιλίας του στο Λας Βέγκας.
«Ιρλανδοί, Ιταλοί ή Γερμανοί διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, Ιάπωνες ή Κινέζοι διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πέρασαν το Ρίο Γκράντε ή μετά από μια πτήση που δεν έχει σημασία από πού αναχώρησε στον κόσμο, γενιές μεταναστών έκαναν τη χώρα ετούτη αυτό που είναι» πρόσθεσε.
«Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν γυρνά την πλάτη στον κόσμο», κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπερασπιζόμενος τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ αυτών την παροχή προσωρινής άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες.
Εξάλλου ο Ομπάμα απάντησε και στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με το διάταγμα της Πέμπτης υπονόμευσε σκοπίμως την πιθανότητα να υιοθετηθεί μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος την οποία θα εγκρίνουν και τα δύο κόμματα, ενώ δεσμεύτηκε να πολεμήσει κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου.
Το καλοκαίρι του 2013 η Γερουσία, στην οποία είχαν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, πέρασε μια συμβιβαστική νομοθεσία για το μεταναστευτικό, όμως το νομοσχέδιο κόλλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ομπάμα περίμενε να δει αν η Βουλή θα το θέσει σε ψηφοφορία, όμως το εμπόδισε ο Μπένερ.
«Είπα στον Τζον Μπένερ: “Θα πλύνω το αυτοκίνητό σου, θα πάω βόλτα τον σκύλο σου, ό,τι θες, απλώς θέσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία”» είπε ο Ομπάμα. «Και δεν το έκανε».
Ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς που πιστεύουν ότι υπερέβη τις εξουσίες του με το διάταγμα αυτό, απάντησε: «Περάστε το νομοσχέδιο».
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαιρέτισε την πρωτοβουλία Ομπάμα, την οποία χαρακτήρισε «αξιέπαινη, αλλά ημιτελή».
Η οργάνωση χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα ως «ένα χτύπημα στην αυθαίρετη σκληρότητα». Ο Αντόνιο Γκινάτα, στέλεχος της HRW, δήλωσε: «Όμως εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση πιο μόνιμη και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)














![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442