Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπει το 89% των επενδυτών

Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπει το 89% των επενδυτών

Επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν επενδυτές που συμμετείχαν σε διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg, με τις ανησυχίες να εστιάζουν στη ζώνη του ευρώ και στις αναδυόμενες αγορές όπου ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται. Μάλιστα, λιγότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν 510 επενδυτές που συμμετείχαν σε διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg, με τις ανησυχίες να εστιάζουν στη ζώνη του ευρώ και στις αναδυόμενες αγορές όπου ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται.

Το 38% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται, όταν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου την αρνητική αυτή πρόβλεψη έκανε μόλις το 18% των ερωτηθέντων.

Μεγάλο μέρος των ανησυχιών επικεντρώνεται στη ζώνη του ευρώ. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της αποδυναμώνεται, ενώ το 89% προβλέπουν πως η οικονομία απειλείται από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή την αύξηση του αποπληθωρισμού.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη, εφαρμόζοντας πολύ-σφιχτές πολιτικές». Μάλιστα, λιγότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το 43% περιέγραψε την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως «υπερβολικά περιοριστική», έναντι 31% τον Ιούλιο, ενώ το 57% χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές πολιτικές της ζώνη του ευρώ ως πάρα πολύ σφιχτές. Η δημοτικότητα του προέδρου της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 54% από 74% τον Ιούλιο.

Καταβαράθρωση κατέγραψε η εμπιστοσύνη στις πολιτικές της γερμανίδας καγκελάριου, που περιορίσθηκε στο 45% των ερωτηθέντων, από 72% τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη βαθμολογία της Άνγκελα Μέρκελ σε σχεδόν τρία χρόνια.

Το μοναδικό φωτεινό σημείο στη διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg είναι οι ΗΠΑ. Περίπου τα 2/3 ανέφεραν πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράφει βελτίωση, ενώ περίπου οι μισοί επενδυτές δήλωσαν πως αμερικανικές αγορές θα είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις κατά το 2015. Ακολούθησαν οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας με ποσοστό 22% εκάστη.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024