«Νομοτεχνική βελτίωση» θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα επιφέρει αλλαγές που ζήτησε η τρόικα στο άρθρο 51 του ν. 4305/2014 για τη «Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση».

Με τη συγκεκριμένη αλλαγή που ζήτησε το Μέγαρο Μαξίμου από το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει η πρόβλεψη του νομού που σήμερα ορίζει ότι στην ευνοϊκή διευθέτηση των 100 δόσεων υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, ώστε να διευκρινισθεί ότι στη ρύθμιση θα υπάγεται το σύνολο των ληξιπροθέσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών.

Η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις για το «παράθυρο» του ν. 4305/2014 που επέτρεπε να υπάγονται στην ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες – αλλά έχουν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2014- όπως οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μετά από τις αντιδράσεις αυτές η κυβέρνηση αναγκάσθηκε σε οπισθοχώρηση, ώστε να μην τορπιλίσει την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Πριν από λίγο κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισαν πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου) εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπορεί να υπαχτεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Οι υπόλοιπες ωστόσο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με την διευκρίνιση αυτή ουσιαστικά μέσα σε ένα 24ωρο το υπουργείο Οικονομικών αναιρεί την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία προέβλεπε τα εξής:

«Μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται».

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ