Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

PwC : Αυξημένες οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των χωρών Ασίας -Ειρηνικού

Οι επενδύσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ενώ όλο και περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές, σύμφωνα με την έκθεση της PwC «Νέο όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό: Η σύνδεση δημιουργεί νέες πλατφόρμες ανάπτυξης» που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη στη σύνοδο για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) στο Πεκίνο.

 

Οι επενδύσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ενώ όλο και περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές, σύμφωνα με την έκθεση της PwC «Νέο όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό: Η σύνδεση δημιουργεί νέες πλατφόρμες ανάπτυξης» που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη στη σύνοδο για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) στο Πεκίνο.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 600 ανώτατα στελέχη, κατέδειξε πως η εμπιστοσύνη των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) στην Ασία και τον Ειρηνικό ενισχύεται συνεχώς με το 46% των στελεχών της περιοχής να δηλώνουν ότι είναι πολύ αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 67% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις χώρες της ΟΣΑΕ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται και οι 21 οικονομίες-μέλη της ΟΣΑΕ, με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη να αποτελούν τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες αποτελούν μέρος αυτών των επενδύσεων. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε θα κατασκευάσουν νέες είτε θα επεκτείνουν ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις οικονομίες της ΟΣΑΕ μέσα στα επόμενα 3 με 5 έτη. Οι περισσότερες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και προσλήψεις: Το 38% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν οι οργανισμοί τους σε παγκόσμια κλίμακα θα σημειώσει ετήσια αύξηση στα επόμενα 3-5 έτη ίση με 5%.

Την αισιοδοξία αυτή ενισχύει το όραμα μιας ζώνης Ασίας-Ειρηνικού πιο συνδεδεμένης, τόσο φυσικά όσο και εικονικά, και η προοπτική μιας πιο ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, σχεδόν το 60% των στελεχών δηλώνουν ότι τώρα είναι πιο πρόθυμοι να ανταλλάξουν απόψεις και πόρους με τους επιχειρηματικούς τους συνεργάτες με στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϊόντων και την απόκτηση πρόσβασης στην αγορά. Επίσης, πάνω από το 40% υποστηρίζει ότι η εταιρεία τους είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποια επιχειρηματική συνένωση εκτός του κύριου κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Η έρευνα της PwC αποκάλυψε ότι οι αλλαγές εκείνες που βασίζονται σε ψηφιακά δεδομένα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή. Το 57% των στελεχών υποστήριξαν ότι είναι πιο αισιόδοξοι για την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά και οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τη ζήτηση. Τα εν λόγω στελέχη είναι πιθανότερο να είναι «πολύ αισιόδοξα» όσον αφορά την ανάπτυξη (67%) σε σχέση με τους ομόλογούς τους.

Σύμφωνα με την PwC ο εγχώριος ανταγωνισμός ενισχύεται, ενώ η αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμόρφωση και τη φορολογία εξακολουθούν να υφίστανται. Το 20% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά για την ικανότητά τους να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους των εγχώριων δραστηριοτήτων τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Επίσης, το 15% αυτών υποστηρίζουν ότι η σιγουριά τους όσον αφορά την πρόβλεψη των απαιτήσεων συμμόρφωσης και των φορολογικών υποχρεώσεων μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα περισσότερα στελέχη εταιρειών με δραστηριότητα στην Κίνα εκφράζουν «μεγάλη σιγουριά» για την ανάπτυξη στην κινεζική αγορά (42%) και μικρότερη αισιοδοξία για τη διεθνή πορεία των προϊόντων που παράγονται στην Κίνα (32%). . Πάντως το υγιές, ικανό προσωπικό συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Το 75% των ερωτηθέντων ήδη έχουν προγράμματα εκπαίδευσης/διατήρησης προσωπικού και το 17% δήλωσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΟΣΑΕ δεν είναι έτοιμες να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία. Λιγότερα από τα μισά στελέχη (46%) της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού δηλώνουν σίγουρα για την κερδοφορία της επένδυσής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, το 12% με 22% των επιχειρήσεων της ΟΣΑΕ δηλώνουν «πολύ σίγουρες» για μια σειρά δραστηριοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, οι μετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως το κύμα του ελεύθερου εμπορίου συνεχίζεται, όμως η πρόοδος είναι αργή. Το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η ΟΣΑΕ κινείται προς την Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (FTAAP), όμως πάνω από τους μισούς (55%) δηλώνουν ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει και το 11% υποστηρίζει ότι έχει σταματήσει ή ότι έχει αντιστραφεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024