Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού εξέφρασε τη Δευτέρα την εκτίμηση ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να ταυτοποιηθούν τα απανθρακωμένα λείψανα, που ενδεχομένως ανήκουν στους 43 φοιτητές που έχουν εξαφανιστεί στην Πολιτεία Γκερέρο, αφού διαπιστώθηκε ότι γενετικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε δύο από τα μικρά οστά που βρέθηκαν.

Οι ειδικοί ανέφεραν στις αρχές ότι υπάρχουν «μόνο δύο λείψανα, μια επιγονατίδα και ένα άλλο οστό» στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν εξετάσεις DNA, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Καράμ.

Και τα δύο οστά θα σταλούν σε ένα εργαστήριο το οποίο «δεν μας είπε αν μπορεί (να ταυτοποιήσει τα θύματα) αλλά ότι υπάρχει μια πιθανότητα», πρόσθεσε.

Ο Καράμ είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι τρεις ύποπτοι, που φέρονται ότι ανήκουν στο καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές και έκαψαν τα πτώματά τους. Ό,τι απέμεινε, το πέταξαν σε ένα ποτάμι.

Το σενάριο της σφαγής δεν φαίνεται να πείθει τους γονείς των νέων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι «ομολογίες» των υπόπτων δεν ισοδυναμούν με αποδείξεις. «Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα παιδιά μας είναι ζωντανά», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Φελίπε δε λα Κρους.

Οργή και επεισόδια

H ομολογία των μελών του καρτέλ, πάντως, έχει προκαλέσει οργή και επεισόδια στην Πόλη του Μεξικού: Τα ξημερώματα Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ομάδα που αποσπάστηκε από τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στη μεξικανική πρωτεύουσα, προσπάθησε να κάνει έφοδο στο Εθνικό Παλάτι και τελικά πυρπόλησε μια από τις ξύλινες πύλες του.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν νέα επεισόδια κοντά στο αεροδρόμιο του Ακαπούλκο, στο νότιο Μεξικό, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την εξαφάνιση και τη δολοφονία των 43 φοιτητών συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων γονείς και συγγενείς των 43 φοιτητών, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από την Ιγουάλα μέχρι το αεροδρόμιο του τουριστικού θέρετρου, στην πολιτεία Γκερέρο, όπου είχε σημειωθεί η απαγωγή.

Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου μετά από κοινή επίθεση αστυνομικών και μελών του καρτέλ στην Ιγουάλα εναντίον του λεωφορείου που τους μετέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό