Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία βλαστοκυττάρων έσωσε το πόδι ασθενή με διαβήτη

Θεραπεία βλαστοκυττάρων έσωσε το πόδι ασθενή με διαβήτη

Χάρη σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα μια 47χρονη ασθενής στη Θεσσαλονίκη γλίτωσε τον ακρωτηριασμό του ποδιού της. Η πάσχουσα από διαβήτη τύπου Ι είχε στο πέλμα έλκος το οποίο παρά την αγωγή στην οποία είχε υποβληθεί παρέμενε ανεπούλωτο για περισσότερους από έξι μήνες.

Χάρη σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα μια 47χρονη ασθενής στη Θεσσαλονίκη γλίτωσε τον ακρωτηριασμό του ποδιού της. Η πάσχουσα από διαβήτη τύπου Ι είχε στο πέλμα έλκος το οποίο παρά την αγωγή στην οποία είχε υποβληθεί παρέμενε ανεπούλωτο για περισσότερους από έξι μήνες.

Η επιστημονική ομάδα της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα και το διαβητικό έλκος επουλώθηκε πλήρως.

«Πήραμε λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομονώσαμε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα βάλαμε στην περιοχή του έλκους. Η θεραπεία αυτή δεν είναι θεραπεία ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από ειδικό πρόγραμμα. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή μέθοδος και έχει ένα κόστος. Σκεφτείτε, όμως, ότι ο ασθενής γλυτώνει από τον ακρωτηριασμό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 28ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (12-15 Νοεμβρίου).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης για τον συνδυασμό αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης, στην οποία μετείχαν 11 Διαβητολογικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα. «Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για άτομα που φορούν αντλίες ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή η επίδραση στη ρύθμιση και μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων», προσθέτει ο κ. Διδάγγελος.

Παράλληλα, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και δέκα νέες φαρμακευτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων και νέων τύπων ινσουλινών) για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης, που αναστέλλουν την απορρόφηση της γλυκόζης από τους νεφρούς, δηλαδή αυξάνουν την αποβολή γλυκόζης με τα ούρα και έτσι μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Ένα από τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, η νταπαγκλιφλοζίνη, έχει κυκλοφορήσει ήδη στην Ελλάδα.

«Το πλεονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι ότι έχουν μικρό κίνδυνο υπογλυκαιμίας και φαίνεται ότι δρουν ευνοϊκά και στο σωματικό βάρος, δηλαδή μειώνουν το σωματικό βάρος, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Επίσης έχουν ένα δεύτερο πλεονέκτημα, ότι επιδρούν με διαφορετικό μηχανισμό δράσης από όλα τα υπόλοιπα αντιδιαβητικά δισκία, τα οποία δρουν είτε αυξάνοντας την έκκριση είτε αυξάνοντας τη δράση της ινσουλίνης. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε αντιδιαβητικό δισκίο και σε οποιοδήποτε στάδιο του σακχαρώδη διαβήτη. Δηλαδή μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με μετφορμίνη σε νεοδιαγνωσθέντες διαβητικούς, μπορεί να χορηγηθούν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο αντιδιαβητικό δισκίο, ακόμη και σε συνδυασμό με ινσουλίνη. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι η δράση τους μειώνεται σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας, Φώτης Ηλιάδης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024