Μπορεί η ανεργία και οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των ηγετών διεθνώς και να φαντάζουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ωστόσο στα εμπόδια αυτά έρχονται να προστεθούν η έλλειψη ηγεσίας, αλλά και η άνοδος του εθνικισμού.

 

Μπορεί η ανεργία και οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των ηγετών διεθνώς  και να φαντάζουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ωστόσο στα εμπόδια αυτά έρχονται να προστεθούν η έλλειψη ηγεσίας, αλλά και η άνοδος του εθνικισμού.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Προοπτικές της παγκόσμιας ατζέντας» που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα οι ανησυχίες των ηγετών διεθνώς μεταβάλλονται και περιλαμβάνουν και κινδύνους που μέχρι και πριν ένα έτος δεν ήταν στο προσκήνιο.

Στους δέκα πιο «επίφοβους» κινδύνους περιλαμβάνονται : 

1) Η εμβάθυνση της εισοδηματικής ανισότητας.

2) Η στείρα ανάπτυξη που δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.

3) Η έλλειψη ηγεσίας.

4) Ο αναδυόμενος γεωστρατηγικός ανταγωνισμός.

5) Η αποδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

6) Η αύξηση της ρύπανσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

7) Η αύξηση της εμφάνισης σοβαρών καιρικών φαινομένων.

8) Η αύξηση τους εθνικισμού.

9) Η αύξηση του «στρες» νερού (πόσιμων υδάτων).

10) Η αυξανόμενη σημασία της υγείας στην οικονομία.

Η αναβίωση του εθνικισμού

Ενδεικτικά για το θέμα του εθνικισμού το Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κάνει αναφορά στα διχαστικά δημοψηφίσματα του Κεμπέκ και της Σκωτίας για την απόσχιση από τον Καναδά και τη Βρετανία αντίστοιχα, αλλά και τις περιπτώσεις της Καταλονίας και της Λομβαρδίας.

Για τον πολιτικό εθνικισμό στην Ευρώπη -στον οποίο περιλαμβάνει και την ελληνική Χρυσή Αυγή- η έκθεση αναφέρει πως αυτός έρχεται να λειτουργήσει ως «καταφύγιο» εκείνων που βάλλονται από την «άνιση και άδικη» ανάπτυξη και αναζητούν την επιστροφή στις «παλιές αξίες» και τις παραδοσιακές ταυτότητες για να προστατευθούν από την οικονομική αναστάτωση και την κοινωνική αποδιάρθρωση της παγκοσμιοποίησης.

Εμφανείς διαφοροποιήσεις

Οι ανησυχίες των ηγετών διεθνώς διαφοροποιούνται ανά ήπειρο και οικονομική κατάσταση, όπως διαφοροποιούνται και οι προτεραιότητές τους.

Ενδεικτικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτάσσουν την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, την ανεργία των νέων και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Σε ΗΠΑ και Καναδά προτάσσεται η μείωση των ανισοτήτων, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η κλιματική αλλαγή.

Στην Ασία, οι προτεραιότητες σχετίζονται με τις γεωπoλιτικές εντάσεις και τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στη Λατινική Αμερική, οι κύριες προκλήσεις είναι η διαφθορά, η εκπαίδευση και οι αυξανόμενες ανισότητες.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική βασικά προβλήματα είναι η ανεργία των νέων, οι πολιτικές μεταβάσεις και οι κοινωνικές εντάσεις, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική η εκπαίδευση, η χρηστή διακυβέρνηση και η έλλειψη υποδομών.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr