Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ εξακολουθεί να βλέπει η τρόικα
Αμετακίνητη στην άποψη ότι το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προγράμματος θα ανέλθει το 2015 στα 2 δισ. ευρώ παραμένει η τρόικα, όπως έχει καταδειχθεί από τις επικοινωνίες που έχουν στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους τα τελευταία 24ωρα. Η τρόικα χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό κενό ως «μοχλό πίεσης» για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά στο ασφαλιστικό, καθώς οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για το επόμενο έτος σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Αμετακίνητη στην άποψη ότι το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προγράμματος θα ανέλθει το 2015 στα 2 δισ. ευρώ παραμένει η τρόικα, όπως έχει καταδειχθεί από τις επικοινωνίες που έχουν στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους τα τελευταία 24ωρα.
Η τρόικα χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό κενό ως «μοχλό πίεσης» για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά στο ασφαλιστικό, καθώς οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για το επόμενο έτος σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτιμούν πως στο κενό των 2 δισ. ευρώ συγκαταλέγεται και το κόστος των φοροελαφρύνσεων και η δαπάνη αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων, χωρίς να αποκλείουν επιβαρύνσεις και από άλλες δικαστικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει κενό και θεωρεί πως θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ με τα μέτρα που έχουν ήδη προβλεφθεί.
Αρνητικά στο σκέλος της διαπραγμάτευσης της τρόικας συμβάλει και η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων τον Οκτώβριο, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υστέρησε σε σχέση με τους στόχους, λόγω της αναμονής της ρύθμισης των 100 δόσεων από πολλούς φορολογουμένους.
Σημειώνεται πως η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 σχετίζεται με την τελική κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και τρόικας για το σενάριο του 2015 δύσκολα θα προχωρήσουν άλλες πτυχές της εκκρεμούσας αξιολόγησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παπαφλέσσας: Ο νεότερος Αλκιβιάδης
- Τραγωδία στην Αττική Οδό: Νεκρός μοτοσικλετιστής που έπεσε πάνω στα διόδια
- Σκαριόλο: «Η Ρεάλ είναι πάντα… Ρεάλ, είμαστε περήφανοι που θα είμαστε στο Final-4 της Αθήνας»
- ΠΑΣΟΚ: Σε πανικό το Μαξίμου – Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών μετά την κατάθεση Δεμίρη
- Τέλος το Survivor: Η επίσημη ανακοίνωση – Ο Σταύρος Φλώρος στο Μαϊάμι
- Metallica: Ροκ τουρίστας ο Τζέιμς Χέτφιλντ μετά το ιστορικό live στο ΟΑΚΑ – «Ελλάδα, εκπληκτική, νοστιμότατη»
