To πολυτελές και άκρως αμφιλεγόμενο παλάτι που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στοιχίσει συνολικά -αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες- το ποσό των 615 εκατ. δολαρίων (491 εκατ. ευρώ) δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Σιμσέκ είπε ότι το Μέγαρο έχει ήδη στοιχίσει 964 εκατ. τουρκικές λίρες ενώ επιπλέον 300 εκατ. λίρες έχουν προβλεφθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015.

Το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 1,37 δισ. τουρκικές λίρες (615 εκατ. δολάρια ή 491 εκατ. ευρώ).

Ο τουρκικός Τύπος ήταν μάλλον μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του για το κόστος, αφού σε καμία περίπτωση δεν μιλούσε για περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια (280 εκατ. ευρώ).
{{{ map }}}
Το Aksaray (λευκό παλάτι, στα τουρκικά) που περιλαμβάνει 1.000 δωμάτια και εντυπωσιακούς κήπους και αντικαθιστά το ιστορικό και σεμνό προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικών μέτρων, το παλάτι οικοδομήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters