Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε δύο τμήματα η αποπληρωμή των «κόκκινων» στεγαστικών

Σε δύο τμήματα η αποπληρωμή των «κόκκινων» στεγαστικών

Υπό μελέτη βρίσκεται η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στους οφειλέτες. Το σκεπτικό, όπως είπε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, προβλέπει τμηματική αποπληρωμή μέσω παγώματος τμήματος του δανείου και αποπληρωμής 10 χρόνια μετά, τουλάχιστον.

Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, που υπολογίζονται περίπου σε 27 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στους οφειλέτες, όπως είπε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, την οποία κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως είπε ο Ν.Δένδιας, το βασικό σκεπτικό της μελετώμενης ρύθμισης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα.

Ουσιαστικά δηλαδή το υπουργείο επιδιώκει τον διαχωρισμό των δανείων στο τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας και στο τμήμα της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας, αφού όπως επισήμανε ο υπουργός είναι γεγονός ότι στο διάστημα της κρίσης η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί. Η πτώση, υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, περίπου στο 30%. Με τη λογική αυτή, το ποσόν του κεφαλαίου του δανείου που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα διασπασθεί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό το 30% του οφειλόμενου ποσού θα αφαιρεθεί από τη συνολική οφειλή, θα παγώσει και θα μεταφερθεί η αποπληρωμή του ή η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον 10 χρόνια μετά. Και αυτό γιατί, τότε εκτιμάται ότι οι αξίες των ακινήτων θα έχουν ανέβει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μάλιστα, όταν θα φθάσει η ώρα να αποπληρωθεί, 10 ή 15 χρόνια μετά θα επαναξιολογείται κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Εν τω μεταξύ το 70% του οφειλόμενου ποσού, το κυρίως τμήμα του δανείου, θα εξυπηρετείται κανονικά εντόκως στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό η μηνιαία δόση μειώνεται κατά 30% περίπου.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά

Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Δένδιας είπε ότι αφορά 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων, αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Δένδιας: Αναγκαία μια ευρύτερη συναίνεση

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    «Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

    Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τρίτη 23 Απριλίου 2024