Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη μερική πρόσβαση στο Όρος του Ναού επιτρέπει το Ισραήλ

Τη μερική πρόσβαση στο Όρος του Ναού επιτρέπει το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανοίγει πάλι την Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας όμως την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών, μετά την ένταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στο Όρος του Ναού, μετά και την απόπειρα δολοφονίας εβραίου εποίκου. Ο Αμπάς είχε δηλώσει ότι η απόφαση ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανοίγει πάλι την Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας όμως την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το Ισραήλ αποφάσισε το πρωί της Πέμπτης να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Όρος του Ναού, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης με τους Παλαιστίνιους μετά και την απόπειρα δολοφονίας του υπερεθνικιστή εβραίου Γεχούντα Γκλικ.

Σύμφωνα με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία, είναι η πρώτη φορά από το 1967 και την ισραηλινή κατάληψη και κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ που κλείνει ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ –μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Ο τόπος θεωρείται ιερός και για τους εβραίους.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε απευθύνει έκκληση ώστε όλοι οι πιστοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μπροστά στην κλιμάκωση της έντασης.

Το τέμενος «πρέπει να ανοίξει και πάλι για όλους τους πιστούς μουσουλμάνους», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και κυρίως […] γύρω από το Όρος του Ναού», ονομασία των εβραίων για την Πλατεία των Τεμενών, είπε η Ψάκι.

Είναι «κρίσιμο όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και να διατηρήσουν το τρέχον καθεστώς» της πλατείας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα η Ψάκι καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Γκλικ, που έχει διπλή –αμερικανική και ισραηλινή– υπηκοότητα.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει ότι το κλείσιμο του Όρους του Ναού συνιστά κήρυξη πολέμου για τους παλαιστίνιους και τους μουσουλμάνους.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε λόγο για επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Γεχούντα Γκλικ -ο οποίος ζητούσε να επιτρέπεται στους εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού- τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο δράστης είχε διαφύγει, αλλά μερικές ώρες αργότερα η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι ενός παλαιστίνιου υπόπτου -του πρόσφατα αποφυλακισθέντα Μοατέζ Χιτζάζι- ο οποίος και έπεσε νεκρός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Μοατέζ Χιτζάτζι, βάζοντας φωτιές σε κάδους και εξαπολύοντας επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έκαναν ρίψη δακρυγόνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024