Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά των περιορισμών σε ταξιδιώτες από χώρες με Έμπολα ο ΓΓ του ΟΗΕ

Κατά των περιορισμών σε ταξιδιώτες από χώρες με Έμπολα ο ΓΓ του ΟΗΕ

Την αντίθεσή του για τους πρόσφατους περιορισμούς που επιβάλλουν χώρες σε ταξιδιώτες από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, λέγοντας ότι θέτουν εμπόδια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ρισκάρουν τις ζωές τους στη μάχη κατά της επιδημίας. Νέες κατευθυντήριες γραμμές για όσους επιστρέφουν από χώρες που πλήττονται από Έμπολα θα ανακοινώσει το CDC.

Την αντίθεσή του για τους πρόσφατους περιορισμούς που επιβάλλουν χώρες σε ταξιδιώτες από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, λέγοντας ότι θέτουν εμπόδια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ρισκάρουν τις ζωές τους στη μάχη κατά της επιδημίας.

«(Ο ΓΓ του ΟΗΕ) πιστεύει ότι αυτοί οι περιορισμοί έχουν αυξήσει τις πιέσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του Έμπολα» είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι-μουν, Στεφάν Ντουτζάριτς, αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλους στα μέτρα που έλαβαν οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι.

Οι νέοι κανονισμοί ορίζουν ότι οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν σπίτια τους είναι εξαιρετικοί άνθρωποι που προσφέρουν τους εαυτούς τους για ανθρωπιστικούς λόγους» είπε ο Ντουτζάριτς, εκφράζοντας τις απόψεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιορισμούς που δεν βασίζονται στην επιστήμη. Αυτοί που αναπτύσσουν λοιμώξεις πρέπει να δέχονται στήριξη, όχι να στιγματίζονται» είπε.

Περίπου 450 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν χτυπηθεί από Έμπολα και 244 από αυτούς έχουν πεθάνει.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν σε νοσοκόμα που διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες αντιμετώπισής της να φύγει από το νοσοκομείο. Η Κέισι Χίκοξ τέθηκε σε απομόνωση για δύο ημέρες, επειδή είχε επιστρέψει από τη Γουινέα, παρά το γεγονός ότι δεν εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Σε άρθρο της σε αμερικανική εφημερίδα, η Χίκοξ έκανε λόγο για «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» και κατήγγειλε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας».

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) θα ανακοινώσει επιπρόσθετες κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν στις ΗΠΑ αφού φρόντισαν ασθενείς με Έμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική στο θέμα αυτό θα πρέπει να έχει ως οδηγό της την επιστήμη και να μη αποθαρρύνει τους εθελοντές να πηγαίνουν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Σε απομόνωση πεντάχρονος στη Νέα Υόρκη και στρατιώτες στην Ιταλία

Πεντάχρονο αγόρι που έφτασε το Σάββατο στις ΗΠΑ από τη Γουινέα βρίσκεται σε απομόνωση και υπό παρακολούθηση στο Νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της εμφάνισης ύποπτων για τον ιό Έμπολα συμπτωμάτων, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεκάδες στρατιώτες και ο στρατηγός τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στη βάση τους στην Βιτσέντσα της Ιταλίας, μετά την επιστροφή τους από τη Δυτική Αφρική, όπου είχαν πάει για να βοηθήσουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα.

Τουλάχιστον 12 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση και θα πρέπει να περάσουν 21 ημέρες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δεκάδες ακόμη στρατιώτες που θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες από την Δυτική Αφρική, θα τεθούν και αυτοί σε απομόνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024