Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τριμηνιαίες εκθέσεις πεπραγμένων θα υποβάλουν ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ στο ΓΛΚ

Αυστηρές εντολές προς ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης, για συνεπή λογοδοσία έδωσαν με κοινή τους απόφαση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας. Η απόφαση ξεκαθαρίζει πως ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ οφείλουν να υποβάλουν τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων η οποία θα περιλαμβάνει τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης και τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Αυστηρές εντολές προς ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για συνεπή λογοδοσία στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν με κοινή τους απόφαση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση κάθε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης, οφείλει να τηρεί την εισοδηματική, τιμολογιακή και δανειοληπτική πολιτική της κυβέρνησης, να εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να συμμορφώνεται απαρέγκλιτα προς τις διατάξεις των νόμων και των κανονιστικών διαταγμάτων και πράξεων και να συμβάλει μέσω των επιχειρησιακών της σχεδίων και ετήσιων προϋπολογισμών στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σταϊκούρας ξεκαθαρίζουν πως ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης οφείλουν να υποβάλουν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ:

  • Τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων η οποία περιλαμβάνει τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης και τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.
  • Οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή.
  • Τριμηνιαία έκθεση που αφορά σε αποκλίσεις από τον ετήσιο προϋπολογισμό ή το επιχειρησιακό σχέδιο και κάθε άλλο μέτρο της διοίκησης που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα καθώς και στην αξιολόγηση και στα μέτρα αντιμετώπισής τους.
  • Στοιχεία με τυχόν επιβαρύνσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του φορέα, λόγω της μη τήρησης των καταστατικών του υποχρεώσεων.
  • Αίτηση για υπαγωγή σε ειδικές ρυθμίσεις, εφόσον συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις (χαμηλός κύκλος εργασιών, μικρός αριθμός εργαζομένων, λειτουργικές ιδιαιτερότητες κ.λπ.), για τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση κάθε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης, οφείλει να υποβάλει στη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων του ΓΛΚ:

  • Αίτημα για έγκριση λήψης δανείων, από αλλοδαπά ή ημεδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή τους πολιτική εντός του πλαισίου της εισοδηματικής, τιμολογιακής και δανειοληπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
  • Τον ετήσιο απολογισμό, τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή.
  • Τον κατάλογο όλων των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας και της νομικής και πραγματικής της κατάστασης, ο οποίος επικαιροποιείται κατ’ έτος.
  • Κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή κανονισμού λειτουργίας, καθώς και τιμολογίων και κάθε άλλου μέτρου της Διοίκησης που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα πριν τεθεί σε ισχύ.
  • Αίτηση των ΝΠΙΔ για υπαγωγή σε ειδικές ρυθμίσεις.

Τέλος, η απόφαση των κ.κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα ξεκαθαρίζει πως η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών, είναι αρμόδια για την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών ως προς τον διορισμό και την παύση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024