Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελίες από αμερικανίδα νοσοκόμα που τέθηκε σε καραντίνα για Έμπολα

Καταγγελίες από αμερικανίδα νοσοκόμα που τέθηκε σε καραντίνα για Έμπολα

Δριμεία κριτική στον τρόπο αντιμετώπισής της από τις αμερικανικές αρχές εξαπέλυσε νοσοκόμα που επέστρεψε στις ΗΠΑ, έχοντας φροντίσει στη Σιέρα Λεόνε ασθενείς με Έμπολα. Η Κέισι Χίκοξ έκανε λόγο για «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» και κατήγγειλε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας».

Δριμεία κριτική στον τρόπο αντιμετώπισής της από τις αμερικανικές αρχές εξαπέλυσε νοσοκόμα που επέστρεψε στις ΗΠΑ, έχοντας φροντίσει στη Σιέρα Λεόνε ασθενείς με Έμπολα. Η Κέισι Χίκοξ έκανε λόγο για «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» και κατήγγειλε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας».

Η νοσοκόμα, η οποία τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα για 21 ημέρες, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικά, έγραψε ένα καταγγελτικό άρθρο από το νοσοκομείο του Νιού Τζέρσι, όπου βρίσκεται.

Η αμερικανίδα νοσηλεύτρια τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα βάσει των νέων κανονισμών που ισχύουν στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.

Η Κέισι Χίκοξ, που έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, περιέγραψε την περιπέτειά της. Υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές και αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, μεταφέρθηκε σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Η Χίκοξ στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Dallas Morning News εξέφρασε την ανησυχία της για το τι περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς στη Δυτική Αφρική.

«Σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» έγραψε η ίδια.

«Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα, που εργάζεται για την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν έντονες επικρίσεις για τη μεταχείριση της Χίκοξ, υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εντολή να τεθεί σε καραντίνα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη σκηνή που έχει στηθεί ως μονάδα απομόνωσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ.

«Αν και της παρέχουν τροφή και νερό, η σκηνή δεν έχει θέρμανση και της έχουν δώσει να φοράει μια άβολη ρόμπα ασθενών. Της επέτρεψαν να φέρει προσωπικά της αντικείμενα μέσα στη σκηνή» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά της η Ντόουν Τόμας, εκπρόσωπος τύπου του τμήματος υγείας του Νιου Τζέρσεϊ, όταν της ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες καραντίνας της νοσοκόμας περιλαμβανομένου ενός άρθρου της Wall Street Journal ότι η μητέρα της νοσηλεύτριας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι κρατείται σε μια σκηνή χωρίς θέρμανση με μία χημική τουαλέτα και σύστημα εξαερισμού, αλλά χωρίς ντους, χωρίς βιβλία, χωρίς περιοδικά ή τηλεόραση, απάντησε: «Ο χώρος (καραντίνας) είναι μια εκτεταμένη νοσηλευτική εγκατάσταση μέσα σε ένα κτίριο που αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου».

«Κατανοούμε ότι πρόκειται για αναστάτωση, αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία της ασθενούς» τόνισε η ίδια σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ότι ο κυβερνήτης της Πολιτείας δεν είχε ενημερώσει τις δημοτικές αρχές για τα νέα μέτρα. Τόνισε, πάντως, ότι η πόλη θα συνεργαστεί για την εφαρμογή των κανονισμών.

Το Ιλινόις επέβαλε παρόμοιους περιορισμούς.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά τη διάγνωση με Έμπολα ενός γιατρού στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γουινέα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024