Βελτιώσεις στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ψηφισθεί εντός της ημέρας στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη νέα ρύθμιση ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας είπε πως η νέα ρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει ανάσες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τόνισε πως χρήζει ορισμένων βελτιώσεων και εξέφρασε την ελπίδα ευελπιστώ ότι «ακόμη και σήμερα», αυτές μπορεί να γίνουν. Όπως είπε, η πρώτη βελτίωση αφορά στην επέκταση της ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ, καθώς δεν είναι δίκαιο να εξαιρούνται επιχειρήσεις από τη ρύθμιση, τη στιγμή, μάλιστα, που αν ενταχθούν είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατά τον κ. Μίχαλο η δεύτερη βελτίωση που πρέπει να γίνει αφορά στις μειώσεις των προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, για τις μεγάλες οφειλές. Ως μια τρίτη βελτίωση επεσήμανε το ύψος του επιτοκίου, το οποίος όπως είπε μπορεί να είναι αισθητά μικρότερο από το 4,5% που προβλέπει η ρύθμιση.

«Προτείνουμε ένα επιτόκιο της τάξης περίπου του 2%-2,5%, το οποίο παραμένει υψηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τέλος, ως τέταρτη αναγκαία βελτίωση ανάφερε τη χορήγηση «μπόνους» μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνεπών επιχειρήσεων που πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ