Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ο τέως πρόεδρος «Λούλα» πήρε το όπλο του και επιτέθηκε στον Νέβες

Βραζιλία: Ο τέως πρόεδρος «Λούλα» πήρε το όπλο του και επιτέθηκε στον Νέβες

Στο πλευρό της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ εμφανίστηκε ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, προκειμένου να της δώσει την απαραίτητη ώθηση σε μια από τις πλέον συναρπαστικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η ίδια η Ρουσέφ, η οποία προηγείται του αντιπάλου της για την προεδρία Αέσιο Νέβες με όλο και μεγαλύτερη διαφορά, απέφυγε τη σκληρή αντιπαράθεση, όμως ο «Λούλα» δεν του χαρίστηκε.

Στο πλευρό της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ εμφανίστηκε ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, προκειμένου να της δώσει την απαραίτητη ώθηση σε μια από τις πλέον συναρπαστικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν όλο και μεγαλύτερο προβάδισμα στην νυν πρόεδρο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι έρευνες των εταιρειών Ibope και Datafolha δίνουν στην Ρουσέφ 49%, έναντι 41% για τον Νέβες.

Με την αφαίρεση του ποσοστού των αναποφάσιστων, η Ρουσέφ θα κέρδιζε με 54%, έναντι 46% για τον αντίπαλό της.

Σύμφωνα με την Ibope, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Νέβες αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κινείται τώρα στο 42%.

Αυξημένες κατά 2% (στο 44% από 42%) είναι οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση της Ρουσέφ.

Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο της 5ης Οκτωβρίου η Ρουσέφ συγκέντρωσε 41,6%, το χειρότερο ποσοστό για το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) από το 2002, έναντι του 33,6% του Νέβες.

Στην προτελευταία τηλεμαχία τους, Ρουσέφ και Νέβες εκτόξευσαν εκατέρωθεν κατηγορίες για ανακρίβειες και ψέματα.

Ωστόσο, στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση, οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, γνωρίζοντας ότι το εκλογικό σώμα δεν συγκινείται ιδιαίτερα από αυτού του είδους την αντιπαράθεση: σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η El Pais, το 70% των ερωτηθέντων απορρίπτει το «βρώμικο πόλεμο» μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας.

Όμως, ο «Λούλα» αποφάσισε να κινηθεί σε πιο σκληρή γραμμή. Πάνω που πολλοί στην Βραζιλία εξέφραζαν την απορία τους για «το πού χάθηκε σε αυτή την εκστρατεία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση της Ρουσέφ να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία χωρίς να τον συμβουλευθεί, εκείνος εμφανίστηκε στο πλευρό της.

Παράλληλα, μιλώντας σε εκδήλωση στο Περναμπούκο, ο τέως πρόεδρος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τον αντίπαλο της προέδρου, έστω και εμμέσως.

«Στα βορειοδυτικά της χώρας μας (εκεί όπου υπάρχουν οι πιο φτωχές περιοχές της Βραζιλίας, που στηρίζουν μαζικά την Ρουσέφ), ακούσαμε και διαβάσαμε τους χαρακτηρισμούς που μας αποδίδουν.

» Μας κάνουν λεκτικές επιθέσεις, όπως οι ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ανέχονται τη διαφορετική άποψη. Τις προάλλες έλεγα ότι είναι πιο μισαλλόδοξοι και από τον Ηρώδη, που έδωσε διαταγή να θανατωθεί ο Ιησούς για να μην γίνει Αυτός που έγινε. Θέλουν να χτυπήσουν το κόμμα μας, την πρόεδρό μας, να την ταπεινώσουν, να την χαρακτηρίσουν ανεύθυνη. Μόνο ένας γιος του μπαμπάκα του θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.»

Η τελευταία αποστροφή των λόγων του τέως προέδρου είχε σαφέστατη αναφορά στον Αέσιο Νέβες, δεδομένου ότι προέρχεται από γνωστή πολιτική οικογένεια της Βραζιλίας.

Ο «Λούλα» ήταν ο άνθρωπος που επέλεξε την Ρουσέφ για να τον διαδεχθεί στην προεδρία το 2010, όταν ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα αρκετοί εξέφραζαν την απορία τους.

Δεν ήταν όμως τότε η πρώτη φορά που έκανε την έκπληξη. Ήδη από τις αρχές της προεδρικής του θητείας, το 2003, είχε εντυπωσιάσει πολλούς με την απόφασή του να κάνει την Ρουσέφ υπουργό Ενέργειας, ενώ αργότερα την έκανε και προσωπάρχη της προεδρίας.

Ουσιαστικά ήταν το δεξί του χέρι, καθώς συντόνιζε το κυβερνητικό έργο.

Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2010, ο «Λούλα» ήταν δίπλα της, θέλοντας να δώσει στους πολίτες το μήνυμα της συνέχειας.

Αυτή τη φορά κράτησε αποστάσεις. Η ίδια η Ρουσέφ, πάντως, στις ομιλίες της, αλλά και στα προεκλογικά σποτ, αναφερόταν στα επιτεύγματα «της κυβέρνησης ‘Λούλα’» και της δικής της.

Ο Αέσιο Νέβες έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της τρίτης του α’ γύρου των εκλογών, Μαρίνα Σίλβα, η οποία συγκέντρωσε το 21% των ψήφων, όπως και στις εκλογές του 2010.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Σίλβα κατευθύνονται μαζικά στον Νέβες.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024