Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία, αλλά και «εύλογη αισιοδοξία» εκφράζει ο ΠΟΥ για τον Έμπολα

Ανησυχία, αλλά και «εύλογη αισιοδοξία» εκφράζει ο ΠΟΥ για τον Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει «εύλογη αισιοδοξία» για το γεγονός ότι δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στις αφρικανικές χώρες που συνορεύουν με αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό του Έμπολα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει «εύλογη αισιοδοξία» για το γεγονός ότι δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στις αφρικανικές χώρες που συνορεύουν με αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό του Έμπολα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση ασθενείς με Έμπολα να περνούν τα σύνορα χωρών όπως η Γουινέα Μπισάου και η Ακτή Ελεφαντοστού χωρίς οι χώρες να το γνωρίζουν ή να το καταγγέλλουν, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ, Κέιτζι Φουκούντα, είπε ότι το θεωρεί μάλλον απίθανο.

«Είμαστε εύλογα αισιόδοξοι τώρα που δεν βλέπουμε εκτεταμένη μετάδοση (του ιού) στις γειτονικές χώρες» είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωσή του. «(Το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού σε γειτονικές χώρες) παραμένει μια ανησυχία, αλλά τώρα δεν νομίζω ότι το βλέπουμε» δήλωσε.

Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος, για την αντιμετώπιση του ιού, αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Νωρίτερα, ο ΠΟΥ -μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, στην οποία μετέχουν σημαντικοί επιστήμονες- ανακοίνωσε ότι η κατάσταση σχετικά με την επιδημία παραμένει «επείγουσα».

Ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

«Η κατάσταση στις χώρες αυτές προκαλεί σοβαρή ανησυχία» τόνισε ο Οργανισμός.

Στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί 1.600 κρούσματα και περισσότεροι από 800 θάνατοι. Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, υπήρχαν 10.000 κρούσματα και σχεδόν 4.900 θάνατοι.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή του στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και σημείωσε ότι βασική προτεραιότητά του είναι να σταματήσει η επιδημία σε αυτήν την περιοχή. Όπως υπογράμμισε, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε «να αποφευχθεί η εξάπλωση» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Οργανισμός σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει ότι θα ενθαρρύνονταν και άλλοι άνθρωποι να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε επίσης ότι ο έλεγχος των επιβατών κατά την άφιξή τους σε αεροδρόμια μπορεί να έχει «περιορισμένα αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται ήδη κατά την αναχώρησή τους από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμιά τους και θα πρέπει να μοιραστούν με τις υπόλοιπες την εμπειρία τους και τα μαθήματα που αποκόμισαν από τη διαδικασία αυτή.

Η Επιτροπή παρατήρησε, επίσης, ότι ορισμένες χώρες, όπου δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Έμπολα, ακύρωσαν διεθνείς συναντήσεις και συγκεντρώσεις, κάτι που δεν συμπεριλαμβανόταν στις συστάσεις του Οργανισμού. Παραδέχτηκε όμως ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι σύνθετες και θα πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση.

Πολλές χώρες, όπως η Αϊτή, η Κολομβία, η Τζαμάικα και η Βόρειος Κορέα, έχουν θέσει περιορισμούς, σε κάποιο βαθμό, στους επισκέπτες από τις πληγείσες χώρες, μολονότι η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις ή το εμπόριο και επανέλαβε την Πέμπτη τη σύσταση αυτή.

Η ΕΕ προσφέρει 24,4 εκ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποδέσμευσε το ποσό των 24,4 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, αυξάνοντας έτσι στα 204,4 εκατομμύρια την οικονομική συμβολή της στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ιού ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια που αφορούν από μια ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου μέχρι δοκιμές υπαρχόντων και νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού, διευκρίνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού των 24,4 εκατομμυρίων θα επιταχυνθεί «ώστε να αρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσαν οι Βρυξέλλες.

Τα προγράμματα που επελέγησαν -δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία- κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα» για την αντιμετώπιση του Έμπολα, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε δεσμευτεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο σε ό,τι αφορά τον Έμπολα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση» υπογράμμισε.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσφέρει 180 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί να δώσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, η συμβολή των Ευρωπαίων φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα όμως με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam «μόνο τα 84 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν είναι πιστώσεις που έχουν κατανεμηθεί επίσημα» μέχρι σήμερα. Επιπροσθέτως, έντεκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν προσφέρει τίποτα ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ανάγκες φτάνουν το 1 δισ. ευρώ και έχει καλέσει τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδριάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες να «μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε μετρητά» χωρίς καθυστερήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024