Standard & Poor’s: Σε επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης η ευρωζώνη
«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η κρίση στην ευρωζώνη απέχει πολύ από το τέλος» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σε έκθεση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η ευρωζώνη εισέρχεται πλέον σε μια «επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης», καθώς οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τις πιστώσεις.
«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η κρίση στην ευρωζώνη απέχει πολύ από το τέλος» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση που υπογράφεται από τον Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι η οξεία φάση της κρίσης μπορεί να έχει περάσει χάρη στην υπόσχεση του διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να αποφύγει την αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ, ωστόσο αυτό έχει «ενσταλάξει μια αίσθηση εφησυχασμού».
Σύμφωνα με τον οίκο, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αναβάλει τις απαραίτητες -αλλά πολιτικά αντιλαϊκές- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της προσφοράς που θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού των οικονομιών τους.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η ευρωζώνη εισέρχεται πλέον σε μια «επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης», καθώς οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τις πιστώσεις.
Κατά τον Κρέμερ η προοπτική μιας «τριπλής ύφεσης» (triple-dip) διαταράσσει την αίσθηση της ηρεμίας. Ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη επαναφοράς του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους στα κατάλληλα επίπεδα, αύξησης των εθνικών ποσοστών αποταμίευσης και αύξησης της ζήτησης, ως απαραίτητες προϋπόθεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζαχαριάδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αυτόνομη κάθοδος, αλλά μια μεγάλη συμμαχία στον προοδευτικό χώρο
- Μυθικός Μαριάνοβιτς: Έπαιξε ντραμς και τριγωνάκι στην μπάντα του Αριζόνα (vid)
- Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών
- Θεσσαλονίκη: Δολοφονία 20χρονου – Στο εισαγγελέα έφτασε ο 23χρονος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική
- Γιώργος Μαρίνος: Έλενα Παπαρίζου, Τάκης Ζαχαράτος, Ηρώ τίμησαν τον αγαπημένο καλλιτέχνη
- «AI brain fry»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη «τηγανίζει» το μυαλό των εργαζόμενων
- Όσκαρ 2026: Τα μεγάλα φαβορί και οι ειδικές αγορές στην Betsson
- Ο Αντονέλι πήρε την pole position κι έγραψε ιστορία στη Σανγκάη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442