Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγκυρα: Το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες

Αγκυρα: Το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νότια της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νότια της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Το Μπαρμπαρός θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών.

Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του Barbaros στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση».

Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

Σε άλλες δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η ‘ΤΔΒΚ’. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί» δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και προειδοποιεί: «Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

«Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι ‘έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς’, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» ανέφερε σε δήλωσή του που αναπαράγεται από το πρακτορείο Anadolu.

«Κρατήσαμε τη διαδικασία λύσης και τις συνομιλίες σε ένα επίπεδο, ώστε το κυπριακό να λυθεί από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, από κοινού. Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα του νησιού» υποστηρίζει ο τούρκος πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στις ενεργειακές πηγές που μπορεί να βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κύπρου «έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι». Ζητήσαμε «οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη» επαναλαμβάνει ο Αχ.Νταβούτογλου.

Επιπλέον, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονόπλευρα αυτούς τους πόρους. «Περιμέναμε με υπομονή, η ιδέα αυτή να ωριμάσει και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ελληνοκυπρίους το νερό, που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία. Δηλαδή, ενώ εμείς είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα το νερό που προέρχεται από την Ανατολία και μας ανήκει, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πηγές φυσικού αερίου και τους ενεργειακές πηγές που ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους» καταλήγει ο τούρκος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας: «Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια, έχει τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024