Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνικα Λιουίνσκι: «Το πρώτο θύμα μπούλινγκ στο Διαδίκτυο ήμουν εγώ»

Μόνικα Λιουίνσκι: «Το πρώτο θύμα μπούλινγκ στο Διαδίκτυο ήμουν εγώ»

Η Μόνικα Λιουίνσκι, η πρωταγωνίστρια ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων του Λευκού Οίκου μίλησε για το μπούλινγκ στο Διαδίκτυο (cyberbulling), περιλαμβάνοντας τον εαυτό της ανάμεσα στα πρώτα θύματα. Και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τα υπόλοιπα θύματα να επιβιώσουν από αυτό το «ντροπιαστικό παιχνίδι» της δημόσιας ταπείνωσης στην ψηφιακή εποχή.

«Το όνομά μου είναι Μόνικα Λιουίνσκι, αν και αρκετές φορές με συμβούλευσαν να το αλλάξω». Με αυτόν τον πολύ σύντομο πρόλογο -που όμως εισήγαγε κατ’ ευθείαν στο θέμα το κοινό του Συνεδρίου 30 Κάτω των 30 του περιοδικού Forbes- η πρωταγωνίστρια ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων του Λευκού Οίκου μίλησε για το μπούλινγκ στο Διαδίκτυο (cyberbulling), περιλαμβάνοντας τον εαυτό της ανάμεσα στα πρώτα θύματα. Και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τα υπόλοιπα θύματα να επιβιώσουν από αυτό το «ντροπιαστικό παιχνίδι» της δημόσιας ταπείνωσης στην ψηφιακή εποχή.

Σε μία από τις πολύ σπάνιες εμφανίσεις της, η Λιουίνσκι ανέβηκε στο βήμα του τριήμερου συνεδρίου του Forbes, το οποίο ολοκληρώνεται την Τρίτη στη Φιλαδέλφεια, για να περιγράψει πώς ο διασυρμός της στα μέσα ενημέρωσης κατέστρεψε την αίσθηση που είχε ακόμη και η ίδια για τον εαυτό της. Είναι γεγονός πως εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 , στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), το όνομα Λιουίνσκι ήταν το highlight των μεταμεσονύκτιων εκπομπών και των online κουτσομπολίστικων δικτυακών τόπων.

«Αυτό ακριβώς μού συνέβη το 1998, όταν γεννήθηκε το δημόσιο πρόσωπο Μόνικα, εκείνη η γυναίκα, αυτό που δημιούργησε η μιντιακή λιμνοθάλασσα. Καταστράφηκε η υπόληψή μου. Απέκτησα δημοσίως ένα πρόσωπο το οποίο δεν αναγνώριζα», δήλωσε συγκεκριμένα για να καταλήξει ότι έχασε την αίσθηση του εαυτού της – έχασε ή της το έκλεψαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς αυτό που βίωσε ήταν ένα είδος «κλοπής της ταυτότητάς» της.

Κάνοντας προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η Λιουίνσκι αποκάλυψε πως τους μήνες που ακολούθησαν το σκάνδαλο η αυτοκτονία δηλητηρίαζε διαρκώς τις σκέψεις της. Και βέβαια, στα 41 της σήμερα, δεν δίστασε να μιλήσει για το επίμαχο σημείο της ζωής της, την όποια σχέση της με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. «Πριν από 16 χρόνια, πάνω που είχα αποφοιτήσει από τη σχολή… Ερωτεύτηκα το αφεντικό μου», υποστήριξε προτού προχωρήσει στην εκτενή ομιλία της, σχετικά με το πολύ ακριβό τίμημα εκείνης της νεανικής απερισκεψίας.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Λιουίνσκι κατάφερε να επιβιώσει – αν και η απαισιοδοξία έχει ποτίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πλέον το μέλλον. Αυτό που θέλει να κάνει από εδώ και στο εξής είναι να βοηθήσει και άλλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το μπούλινγκ στο Διαδίκτυο ή άλλους είδους παραβιάσεις της ιδιωτικότητάς τους στο Ιντερνετ.

Ο Μπιλ Κλίντον λίγο έλειψε να χάσει την προεδρία εξαιτίας εκείνης της «ανάρμοστης σχέσης». Η Λιουίνσκι πάλι σχεδόν χάθηκε από προσώπου γης. Επειτα από πολλά χρόνια σιωπής, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της τον περασμένο Ιούνιο, για να εκφράσει μέσα από τις σελίδες τού Vanity Fair τη βαθιά λύπη της για όσα συνέβησαν, αλλά και για να δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να δώσει ένα «διαφορετικό τέλος» στην ιστορία της.

Τίποτα δεν αποκλείεται. Μόλις δύο ώρες πριν μιλήσει στο συνέδριο του Forbes, η Λιουίνσκι ανέβασε το πρώτο της tweet: «Ξεκινάμε». Μέχρι να ολοκληρώσει την έντονα φορτισμένη ομιλία της, το Twitter είχε πάρει φωτιά από χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης και ενθουσιασμού για τη δυναμική επιστροφή της.

Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024