Τη βελτίωση της όρασης πασχόντων από εκφύλιση ωχράς κηλίδας με θεραπεία εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Science. Η θεραπεία εφαρμόζεται πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια σε 18 ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία και προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet από τον Δρ Ρόμπερτ Λάντζα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της βιοτεχνολογικής εταιρείας Advanded Cell Technology.

Η μεταμόσχευση των κυττάρων – φωτοϋποδοχέων έγινε πίσω από τον αμφιβληστροειδή φακό ενός από τα δύο μάτια (αυτού με τη χειρότερη όραση). Είχε προηγηθεί η καλλιέργειά τους στο εργαστήριο μετά τον επαναπρογραμματισμό των βλαστοκυττάρων σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα όρασης.

Σύμφωνα με τον Δρ Λάντζα, οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση στη γενική και περιφερειακή όρασή τους, τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή απόσταση, στο μάτι όπου έγινε η θεραπεία, αλλά όχι στο άλλο.

Αρχικά, είχαν διατυπωθεί ανησυχίες μήπως τα βλαστοκύτταρα απορρίπτονταν από το ανοσοποιητικό σύστημά τους ή μήπως προκαλούσαν εμφάνιση καρκίνου, όμως τίποτε από τα δύο δεν συνέβη στο διάστημα των τριών μηνών που κράτησε η κλινική δοκιμή.

Μάλιστα, ένας 75χρονος εκτροφέας αλόγων μπορούσε, ένα μήνα μετά τη θεραπεία, να ιππεύει ξανά. Άλλοι ασθενείς ήταν σε θέση να βλέπουν την ώρα στο ρολόι τους, να χρησιμοποιούν πάλι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, να βλέπουν χρώματα ή να διαβάζουν. Κάποιος μπόρεσε για πρώτη φορά να ψωνίσει μόνος του σε εμπορικό κέντρο και μία άλλη να πάει μόνη της στο αεροδρόμιο.

Παρόμοιες κλινικές δοκιμές βλαστοκυττάρων για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη Βρετανία και στην Κορέα, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματά τους. Στην Ιαπωνία ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή όχι με εμβρυικά, αλλά με πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον επαναπρογραμματισμό σωματικών κυττάρων.

Θα πρέπει πάντως να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, προτού η θεραπεία εγκριθεί για ευρεία εφαρμογή. Τα μάτια είναι το πρώτο όργανο του σώματος που επωφελείται από τα βλαστοκύτταρα, όμως παράλληλα σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα για άλλες παθήσεις, όπως τον διαβήτη τύπου Ι και την καρδιοπάθεια. Βλαστοκύτταρα έχουν επίσης μεταμοσχευθεί πιλοτικά στη σπονδυλική στήλη τεσσάρων ασθενών με παράλυση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ