Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομίας

Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομίας

Ο Γάλλος Ζαν Τιρόλ βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2014. Το Νόμπελ του απονέμεται για την έρευνα για τη ισχύ και τη ρύθμιση της αγοράς, καθώς και στο έργο του στον περιορισμό ισχυρών εταιριών, ανακοίνωσε η Επιτροπή. Κάνοντας λόγο για «περηφάνια της Γαλλίας», ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι «αυτό το βραβείο Νόμπελ θα φέρει στο προσκήνιο την ποιότητα της έρευνας στη χώρα μας».

Ο Γάλλος Ζαν Τιρόλ βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2014.

Το Νόμπελ του απονέμεται για την έρευνα για τη ισχύ και τη ρύθμιση της αγοράς, καθώς και στο έργο του στον περιορισμό ισχυρών εταιριών, ανακοίνωσε η Επιτροπή.

«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους της εποχής μας» ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. «Πάνω απ’ όλα αποσαφήνισε πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να ρυθμίσουμε βιομηχανικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται λίγες ισχυρές επιχειρήσεις» τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή και συγκίνηση.

Κάνοντας λόγο για «περηφάνια της Γαλλίας», ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτό το βραβείο Νόμπελ θα φέρει στο προσκήνιο την ποιότητα της έρευνας στη χώρα μας».

«Μετά τον Πατρίκ Μοντιανό, ένας ακόμη Γάλλος στο στερέωμα: συγχαρητήρια στον Ζαν Τιρόλ! Τι απάντηση στο french bashing!» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των επικριτών της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ είδε στη βράβευση του Τιρόλ την αναγνώριση της γαλλικής οικονομικής σκέψης.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, ο Ζαν Τιρόλ έδωσε νέα ζωή στην μελέτη των αποτυχιών της αγοράς και παρείχε μία θεωρία, αλλά και ερωτήσεις για την κεντρική πολιτική όπως πώς πώς μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συγχωνεύσεις ή τα καρτέλ και πώς μπορεί να ρυθμίσει τα μονοπώλια.

Η Ακαδημία συνεχίζει ότι πριν τον Τιρόλ οι αναλυτές και οι πολιτικοί εξέταζαν γενικές αρχές για όλες τις βιομηχανίες, αλλά ο οικονομολόγος έδειξε ότι αυτοί οι γενικοί κανόνες μπορεί να λειτουργήσουν σωστά υπό συγκεκριμένες συνθήκες και λάθος σε άλλες.

Στην πραγματικότητα έδειξε ότι ο καλύτερος κανονισμός ή πολιτική ανταγωνισμού θα πρέπει να προσαρμόζεται προσεκτικά στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε κλάδου.

Ο οικονομολόγος θα λάβει χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορονών (περίπου 962 χιλιάδες ευρώ).

Το βραβείο Οικονομικών Επιστημών, το οποίο επισήμως ονομάζεται Βραβείο της Τραπέζης της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, άρχισε να απονέμεται το 1968.

Δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής ομάδας των βραβείων που περιέγραφε στη διαθήκη του ο Νόμπελ το 1895.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024