Το ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Κάιρο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο των 50 ημερών με το Ισραήλ. Μακράν το υψηλότερο ποσό, 1 δισ. δολάρια, προέρχεται από το Κατάρ.

Στη Γάζα μεταβαίνει την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως ανακοίνωσε στο περιθώριο της διάσκεψης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν για τη διάθεση 212 εκατ. δολαρίων στη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να διαθέσει 32 εκατ. δολάρια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση συνολικού ποσού 4 δισ. δολαρίων.

«Θα επισκεφθώ τη Γάζα την Τρίτη για να ακούσω απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κάιρο.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Ισραήλ θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που απηύθυναν νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ