Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Πιέσεις από Βρυξέλλες και στο βάθος ο Standard & Poor's

Γαλλία: Πιέσεις από Βρυξέλλες και στο βάθος ο Standard & Poor’s

Ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι και τη Ρώμη να αναθεωρήσουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους, ο Standard & Poor`s βλέπει «αρνητικές» τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας.


Ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι και τη Ρώμη να αναθεωρήσουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους, ο Standard & Poor`s βλέπει «αρνητικές» τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters, εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι και τη Ρώμη να αναθεωρήσουν –έστω την τελευταία στιγμή- τα σχέδια των προϋπολογισμών τους. Όπως αναφέρεται η Κομισιόν θέλει να αποφύγει την απόρριψη των προϋπολογισμών των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι φέρεται να είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ, στο Μιλάνο, η οποία είχε ως θέμα την απασχόληση. Ωστόσο, καμία από τις δύο χώρες δεν επέδειξε διάθεση υποχώρησης, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών.

«Αρνητικές» από «σταθερές» οι προοπτικές

Ανέκαθεν ο οίκος Standard & Poor`s υπήρξε αυστηρός με τη Γαλλία. Ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που το 2012 της στέρησε την ανώτατη βαθμολογία του τριπλού Α, δίνοντάς της ένα διπλό Α, με προοπτική, όμως, σταθερή. Και να που μέσα στην κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα, στην αγωνιώδη προσπάθεια της να ολοκληρώσει έναν προϋπολογισμό που θα γίνει αντικειμενικά αποδεκτός από την Κομισιόν τον Νοέμβριο, ώστε να μη χρειασθεί διακριτική μεταχείριση, ή να μην ταπεινωθεί σε περίπτωση απόρριψης, έρχεται η Standard & Poor`s να επιδεινώσει τα πράγματα: Διατηρεί μεν για τη Γαλλία το διπλό Α, με αρνητική όμως προοπτική αντί για σταθερή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Standard & Poor`s, η οικονομία της Γαλλίας διέρχεται περίοδο εξασθένησης, ενώ υπογραμμίζεται πως εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας θα είναι εύθραυστη.

Τούτο σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει υποβαθμισθεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες, εάν δεν κατορθώσει να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή εάν παρασυρθεί στην παγίδα του αποπληθωρισμού, λέει η Standard & Poor`s.

«Το γαλλικό χρέος είναι ένα από τα πιο σίγουρα διεθνώς»

Η κυβέρνηση όμως έσπευσε να σχετικοποιήσει τα αποτελέσματα του οίκου αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εξήγησε με ανακοίνωσή του ότι «το γαλλικό χρέος είναι ένα από τα πιο σίγουρα διεθνώς», απόδειξη, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των γαλλικών ομολόγων δεκαετίας, που συνήθως τα κράτη χρησιμοποιούν ως στοιχείο μέτρησης.

Υπογράμμισε παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. «Σε μια ευρωζώνη με μια αναιμική ανάκαμψη και έναν αφύσικα χαμηλό πληθωρισμό, συνιστά υπόθεση κάθε χώρας να αναλάβει τις ευθύνες της, όμως παράλληλα με μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στην υπηρεσία της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο υπουργός και εκεί αναμένεται να δώσει τη μάχη της η Γαλλία, σε περίπτωση απόρριψης του προϋπολογισμού της.

Ολυμπία Τσίπηρα/Σταμάτης Ασημένιος

Deutsche Welle

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024