Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OHE: Εκατοντάδες νεκροί στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

OHE: Εκατοντάδες νεκροί στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

Τουλάχιστον 331 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης και φιλορώσων αυτονομιστών στις 5 Σεπτεμβρίου με το Ντονέτσκ να βρίσκεται στο επίκεντρο της βίας, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Στους έξι μήνες που μετρά η σύγκρουση έχουν σκοτωθεί συνολικά τουλάχιστον 3.600 άτομα.

Τουλάχιστον 331 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης και φιλορώσων αυτονομιστών στις 5 Σεπτεμβρίου με το Ντονέτσκ να βρίσκεται στο επίκεντρο της βίας, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στη μηναία έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού που βρίσκονται στη χώρα.

Στους έξι μήνες που μετρά η σύγκρουση έχουν σκοτωθεί συνολικά τουλάχιστον 3.600 άτομα, αναφέρει ο ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι ορισμένοι θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την 5η Σεπτεμβρίου μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα που είχαν σκοτωθεί πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών, πολλοί προερχόμενοι από τη Ρωσία, εντάχθηκαν στις δυνάμεις των αυτονομιστών στις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της συμφωνίας εκεχειρίας, αναφέρεται επίσης στην έκθεση των παρατηρητών.

Στο Ντονέτσκ και ιδίως την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης η εκεχειρία έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

Το αεροδρόμιο δεν έχει διαθέτει στρατηγική σημασία για τις ομάδες των αυτονομιστών που στερούνται εναέριας δύναμης. Ωστόσο, ο έλεγχος επί των εγκαταστάσεων δίνει στο στρατό το στρατηγικό πλεονέκτημα να επιτίθεται στις θέσεις των αυτονομιστών στην πόλη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να τηρήσουν την εκεχειρία, τονίζοντας ότι οι πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι εξαιτίας της σύγκρουσης πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους -εκπαίδευση, υγειονομική φροντίδα, στέγαση και εργασία.

Η έλλειψη στέγασης καθίσταται οξύ πρόβλημα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και αναμένονται πολικές θερμοκρασίες. Περίπου 25.000 εκτοπισμένοι λόγω της βίας ζουν σε καταλύματα που δεν είναι κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024